danielle-jansen-nsc

Daniëlle Jansen, Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft vragen gesteld aan Vincent Karremans, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VVD).

Aanleiding is het UNICEF-rapport waaruit blijkt dat Nederlandse jongeren te weinig weten over de risico’s van vapen. In het algemeen weten jongeren wel dat vapen ongezond kan zijn, maar niet welke specifieken risico's het met zich meebrengt.

Minder dan de helft van de jongeren weet bijvoorbeeld dat vapen DNA-schade kan veroorzaken, wat op lange termijn tot kanker kan leiden. Daarnaast is 48 procent van de jongeren die vapen zich niet bewust van de mogelijke onherstelbare schade aan de hersenen, en slechts 44 procent weet dat vapen concentratieproblemen kan veroorzaken. Zie ook het artikel Jeugd wil verbod vapen.

  1. Bent u bekend met de bevindingen van het recente onderzoek van UNICEF Nederland over de beperkte kennis van jongeren met betrekking tot de risico’s van vapen en hun roep om een algeheel verbod op vapes?

  2. Welke concrete voorlichtings- en preventieprogramma’s worden momenteel ontwikkeld of uitgebreid om jongeren beter te informeren over de gezondheidsrisico’s van vapen en andere vormen van middelengebruik?

  3. Gezien het feit dat jongeren onvoldoende op de hoogte zijn van de specifieke gezondheidsrisico’s van vapen, zoals DNA-schade met kanker als risico en de verstoring van hersenontwikkeling, welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat deze cruciale informatie hen beter en zo spoedig mogelijk bereikt?

  4. Hoe gaat u inspelen op het gegeven dat 82 procent van de Nederlandse jongeren voor een algeheel verbod op vapen is, zoals blijkt uit het onderzoek?

  5. Kunt u de huidige stand van zaken toelichten met betrekking tot de uitvoering van de motie-Daniëlle Jansen/Krul voor een algeheel verbod op wegwerpvapes?2 Welke concrete stappen zijn al genomen en welke stappen worden in de nabije toekomst verwacht?

  6. Wat is uw reactie op het gegeven dat 80 procent van de jongeren voor een verbod op sigaretten is? Welke stappen overweegt u in dit verband?

  7. Hoe interpreteert u de duidelijke roep van jongeren om strengere regulering en beperking van middelengebruik door de overheid? Welke beleidsmaatregelen overweegt u naar aanleiding van deze uitkomst?

  8. Kunt u uiteenzetten welke nationale en internationale obstakels de invoering van een verbod op (wegwerp)vapes belemmeren? Daarnaast, welke internationale samenwerkingen of overlegmomenten staan op korte termijn gepland om tot een gecoördineerde aanpak te komen?

  9. Voelt u de urgentie om de doelstelling van een Rookvrije Generatie vóór 2040 te realiseren? Zo ja, welke maatregelen overweegt u om dit proces te versnellen?

  10. Wanneer start u door deze duidelijke oproep van jongeren om strengere regulering met structurele accijnsverhoging zodat minder mensen beginnen met roken en er meer mensen stoppen met roken? En wat is uw plan van aanpak?

  11. Bent u voornemens om door deze duidelijk oproep van jongeren om strengere regulering het verbod op de verkoop van sigaretten in gemakswinkels eerder in te voeren, van 2032 naar 2028? Wanneer voert u een vergunningsstelsel in waarmee gemeenten het aantal tabaksverkooppunten kunnen beperken? Zo ja, wat is uw plan van aanpak? Zo nee, waarom niet?

  12. Kunt u deze vragen voor 1 september 2024 beantwoorden?
Meldpunt
Word lid