Uit een representatieve peiling onder Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar blijkt dat 82 procent van hen voor een algeheel verbod op vapen is.
Hoewel veel jongeren weten dat vapen schadelijk is, zijn velen zich niet bewust van de specifieke gezondheidsrisico's. Minder dan de helft van de jongeren weet bijvoorbeeld dat vapen DNA-schade kan veroorzaken, wat op lange termijn tot kanker kan leiden. Daarnaast is 48 procent van de jongeren die vapen zich niet bewust van de mogelijke onherstelbare schade aan de hersenen, en slechts 44 procent weet dat vapen concentratieproblemen kan veroorzaken.
Het gebruik van vapes neemt toe met de leeftijd: slechts 2 procent van de 10- en 11-jarigen heeft ooit gevapet, maar dit percentage stijgt naar 15 procent bij 12-14-jarigen en 31 procent bij 15-17-jarigen. De meerderheid van de jongeren steunt een verbod op vapen vanwege de gezondheidsrisico's, de geur, de verslavende aard en de overlast die het veroorzaakt. Sommige jongeren zijn echter tegen een verbod, omdat ze vinden dat vapen een persoonlijke keuze is, vergelijkbaar met het gebruik van sigaretten, alcohol of wiet.
Jongeren geven aan dat ervaringsverhalen van leeftijdsgenoten die negatieve gevolgen van vapen hebben ervaren, hen zouden kunnen helpen om te stoppen. Ook zouden ze graag meer informatie willen over de impact van vapen op hun uiterlijk, zoals de huid en tanden. Sabine de Jong, woordvoerder van UNICEF Nederland, benadrukt dat jongeren recht hebben op goede informatie over hun gezondheid en roept op tot betere voorlichting, aangezien veel jongeren nog niet goed geïnformeerd zijn over de risico’s van vapen.