Clean Air Nederland is een actieve vereniging met enthousiaste en betrokken vrijwilligers, ons gezamenlijke doel is een rookvrije samenleving. Door de vele vragen, klachten en meldingen die we ontvangen hebben we een goed beeld waar de grootste knelpunten liggen en waar het meeste overlast en onrecht gevoeld wordt. Daar leggen we dan ook de prioriteiten en starten we regelmatig nieuwe acties, projecten en campagnes.

visitekaartje rookvrij graagOnze ambities en ideeën zijn altijd veel groter dan de beschikbare capaciteit, daarom is er voor vrijwilligers veel te doen en zijn er continu leuke uitdagingen. Als vrijwilliger kun je geheel zelf bepalen wanneer je actief bent. Een vast dagdeel in de week, enkele uurtjes in de avond of tussendoor wanneer het je schikt.

We zijn een landelijke vereniging en werken daarom veel online; vrijwilligers krijgen toegang tot onze online kantooromgeving (Microsoft365) en het digitale archief. Voor overleg en vergaderingen gebruiken we Microsoft Teams, verder houden we elkaar op de hoogte via WhatsApp-groepen en mailgroepen.

Uitdagingen voor vrijwilligers

Zin om te helpen en met ons samen te werken? Hieronder een overzicht van enkele uitdagingen en mogelijke werkzaamheden voor vrijwilligers. We horen je graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Meldpunt, of bel ons: 010-32 000 23 of 06-300 822 64

 1. Projecten en campagnes
 2. Redactie en media
 3. Ontwerp en styling
 4. Fotografie en video
 5. Sociale media
 6. Podcasts
 7. Communicatie en marketing
 8. Evenementen en lustrum
 9. Sponsoring en financiering
 10. Penningmeester
 11. Juridische zaken
 12. Archief en onderzoek

1. Projecten en campagnes

Projecten en campagnes zijn onze belangrijkste activiteiten, de bereikte resultaten mogen er dan ook zijn. Hieronder actuele projecten waarbij we je hulp goed kunnen gebruiken.

 • Rookvrij wonen. Naar schatting hebben circa 500.000 Nederlanders regelmatig last van rokende buren. Omdat we veel klachten hierover krijgen willen we een wettelijke regeling voor deze overlast, meer over dit project kun je vinden in dossier Rookvrij wonen. Voel je je betrokken bij dit onderwerp en wil je graag meewerken dan ben je welkom.
 • Rookvrije terrassen. Op onze website hebben we een kaart/overzicht van rookvrije terrassen. Het huidige overzicht met terrassen moet worden geactualiseerd omdat er veel rookvrije terrassen zijn bijgekomen en enkele zijn verdwenen. Deze informatie is veelal te vinden op internet, op sociale media, en via bellen en mailen. Als je het een leuke uitdaging vindt om dit overzicht aan te vullen en bij te houden horen we je graag.
 • Rookvrij Nederland. Naast rookvrije terrassen (zie hierboven) willen we ook andere rookvrije gebieden en onderwerpen in kaart brengen zoals: rookvrije ziekenhuizen en inrichtingen, rookvrije (pret)parken en dierentuinen, attracties en evenementen, rookvrije dienstverleners (verpleging, schoonmaak, hovenier, klussen), enzovoort. Enkele van deze onderwerpen zijn al deels geïnventariseerd, veel informatie is goed beschikbaar via KvK, CBS en brancheorganisaties. De rest van de informatie haal je van internet, via sociale media, en via bellen en mailen. Heb je interesse in een bepaald onderwerp en wil je helpen het overzicht op te zetten en bij te houden, laat ons dat dan weten.
 • Projectleiders. Het borrelt en bruist dagelijks van ideeën, plannen, acties en ambities in onze vereniging. Voor grote projecten (jaren) is het belangrijk dat alle activiteiten gepland en gecoördineerd worden uitgevoerd om zo efficiënt en effectief mogelijk tot het gewenste resultaat te komen. Heb je interesse en enige ervaring met projectmatig werken dan komen we graag met je in contact.

2. Redactie en media

Clean Air Nederland heeft een actieve website, een ledenblad (online en gedrukt), nieuwsbrieven en enkele sociale-mediakanalen. Al deze media en producties worden door een groep actieve leden beheerd. Voor het verzamelen en redigeren van teksten en media zijn we op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Heb je interesse in redactioneel werk, en mogelijk enige ervaring, laat het ons weten.

3. Ontwerp en styling

De huidige website en ook onze huisstijl is al weer 7 jaar oud en kan enige modernisering gebruiken. Daarnaast hebben we regelmatig banners nodig voor projecten en een standaard layout voor berichten, brieven en rapporten. Is vormgeving jouw achtergrond of heb je interesse en enige ervaring op dat gebied dan horen we graag van je.

4. Fotografie, video, media

Heeft fotografie en video je interesse, of in het bewerken van foto's en video of andere media? Dan kunnen wij je hulp goed gebruiken. We gaan steeds meer met beelden werken en willen dat op een professionele manier gaan uitwerken.

5. Sociale media

Binnen onze vereniging is er helaas weinig kennis en ervaring met sociale media. We gebruiken regelmatig tot dagelijks WhatsApp en Twitter, maar andere kanalen niet tot nauwelijks. Heb je gevoel voor en ervaring met sociale media en zou je het leuk vinden ons hierbij te helpen dan horen we graag van je.

6. Podcasts

Een nieuw medium voor ons, maar we denken met voldoende interessante onderwerpen en verhalen toch een start te kunnen maken. Heb je enige ervaring met podcasts of ideeën hoe je dit aanpakt dan horen we graag van je.

7. Communicatie en marketing

Clean Air Nederland heeft een grote achterban van leden, donateurs en sympathisanten. Sommigen zijn al vanaf het begin (jaren 70) lid en velen zijn erg betrokken en actief. We willen graag deze achterban meer betrekken bij onze doelstellingen en activiteiten. Wat zijn de wensen en prioriteiten van onze achterban? Hoe kunnen we ze het beste bereiken, hoe en hoeveel/hoe vaak willen ze geïnformeerd worden? Willen ze actief meedoen, meedenken en meepraten, of ons enkel (financieel) steunen?

Clean Air Nederland is één van de initiatiefnemers en oprichters van de Rookvrije Generatie, netwerk Nederland Rookvrij en diens voorloper Alliantie Nederland Rookvrij. We hebben regelmatig contacten en overleg met professionele partners, overheid en organisaties die onze doelstellingen steunen en ook actief zijn in het streven naar een rookvrije samenleving. Ook hebben we toenemend contacten met vergelijkbare organisaties internationaal met name in omringende landen.

Sinds vorig jaar zijn wij bezig een nieuw online systeem (CRM) op te zetten om al deze relaties en gegevens gestructureerd bij te houden. Heb je een communicatie- en marketingachtergrond of interesse op dat gebied? Vind je het leuk om contacten te leggen en te communiceren? Laat het ons weten, we komen graag met je in contact.

8. Evenementen en lustrum

Op 1 april 2024 bestaat Clean Air Nederland 50 jaar. We willen dit graag gepast vieren met een of meerdere activiteiten. Heb je leuke ideeën en/of ervaring met het organiseren van dit soort evenementen en activiteiten dan komen we graag met je in contact. Daarnaast hebben we jaarlijks de uitreiking van de Rookvrij Prijs.

9. Sponsoring en financiering

Clean Air Nederland werkt voornamelijk met enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Wat we zelf niet kunnen, besteden we uit aan (veelal betaalde) professionals. De financiering van onze activiteiten komt van lidmaatschappen, donaties en legaten. Voor onze doelstellingen en ambities – een rookvrije samenleving – willen we graag een breder publiek en ook professionele partners betrekken voor ondersteuning en financiering.

10. Penningmeester

Voor de financiële administratie en de ledenadministratie werken we sinds 2 jaar met e-Boekhouden.nl, we hebben dit goed onder controle waardoor de administratie nog maar één of enkele uurtjes per maand is. We zoeken een penningmeester die het leuk vindt het systeem bij te houden en periodiek de rapportages kan verzorgen.

11. Juridische zaken

Juridische expertise wordt steeds belangrijker bij onze activiteiten, de uitdagingen:

 • Bij projecten en campagnes ligt vaak de nadruk op het creëren van cultuurverandering en maatschappelijk draagvlak. Het wordt echter steeds belangrijker dat deze veranderingen wettelijk worden vastgelegd voor borging en handhaving. Bij ieder Rookvrij traject hoort (uiteindelijk) een wettelijke regeling voor controle en handhaving. Veelal is er ook sprake van conflicterende wetten waarvoor een oplossing gevonden moet worden.
 • Informatievoorziening. Waar en wat mag je wel of niet roken? Wanneer mag er nog reclame worden gemaakt voor sigaretten? Waar en wanneer mogen tabak of e-sigaretten worden verkocht, wat is de minimum leeftijd? Wie controleert dit alles, waar kan ik iets melden en wie zorgt voor de handhaving? Een greep uit regelmatig terugkerende vragen die ons bereiken. Daarom willen we op onze website een overzicht en toelichting geven van alle wet- en regelgeving met betrekking tot roken. Samen met de redactie maak je er begrijpelijke teksten van en plaatst dit op onze website.

12. Archief en onderzoek

Afgelopen 50 jaar hebben wij een groot en waardevol archief opgebouwd dat goed inzicht geeft in de destijdse problematiek, voortschrijdende inzichten, aanpak en alle ontwikkelingen. Een deel hiervan is al gedigitaliseerd en geordend beschikbaar in het ledendeel van de website. Een groot deel echter bestaat uit papier en willen we graag digitaliseren, structureren en publiceren op onze website. Al dan niet publiek of beperkt voor leden of bestuur. Daarnaast verschijnen veel publicaties, interne en externe documenten die waardevol zijn om mee te nemen in onze bibliotheek en er verder onderzoek naar te doen.

 

Heb je interesse in de functies of wil je meer informatie, bel dan 010-3200023 / 06-30082264, of stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Meldpunt.
Eventueel is een vergoeding mogelijk van maximaal 210 euro/maand netto.

Aanmelden

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze uitdagingen? Meld je dan aan:

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid