Peuken en afval rapen op de wadden

De stranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel zijn in acht dagen tijd opgeschoond van peuken en afval.

De Boskalis Beach Cleanup Tour 2024 van Stichting De Noordzee heeft daarmee zijn laatste etappe op de Waddeneilanden voltooid. Met 342 vrijwilligers is 1.695 kilo zwerfafval opgeruimd, daarnaast werden 2.340 sigarettenpeuken verzameld, voornamelijk op de drukbezochte stranden. Opvallend was dat op twee niet-toeristische stranden op Ameland en Terschelling slechts vier peuken werden gevonden. Dit benadrukt volgens Stichting De Noordzee de noodzaak van maatregelen tegen peukenafval, vooral op toeristische stranden.

Sebastiaan Verkade, organisator van de opruimactie, wijst erop dat meer strandbezoekers leiden tot meer peuken in de natuur. Hij benadrukt dat er van opruimen naar structurele oplossingen moet worden gegaan, zoals rookvrije zones op stranden en het verbieden van sigarettenfilters. Op Ameland lijkt het rookverbod in de openbare ruimte tijdens de zomer effectief te zijn, gezien de vondst van nul peuken. Ondanks deze positieve lokale initiatieven, is er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid afval en peuken op de stranden gevonden, zelfs meer dan vorig jaar.

Peuken zijn schadelijk voor het milieu omdat ze voor 95 procent uit plastic bestaan en giftige stoffen bevatten zoals kwik, nicotine en lood. Ze breken af tot micro- en nanodeeltjes die het zeewater vervuilen en terechtkomen in de magen van dieren. Rookvrije stranden zijn daarom cruciaal om verdere vervuiling te voorkomen. Op dit moment hebben slechts vier van de 27 kustgemeenten gedeeltelijk rookvrije stranden, en Stichting De Noordzee pleit voor uitbreiding hiervan.

De Boskalis Beach Cleanup Tour is de grootste strandopruimactie van Nederland, waarbij dit jaar meer dan 1.700 vrijwilligers meedoen om de stranden langs de Noordzeekust schoon te maken. De actie loopt door tot 15 augustus, waarna de eindresultaten in Zandvoort bekend worden gemaakt. Stichting De Noordzee zet zich al meer dan veertig jaar in voor de bescherming van de Noordzee en streeft naar een schoon en gezond zee-ecosysteem, waarbij afvalreductie een belangrijke rol speelt.

Meldpunt
Word lid