logo 50-jarig jubileum

Op zaterdag 25 mei 2024 is op feestelijke wijze het 50-jarig bestaan van Clean Air Nederland gevierd in Cultuur- en Congrescentrum Antropia te Driebergen. Een samenvatting:

De voorbereidingen waren al 2 jaar eerder gestart door een groep enthousiaste leden, de opzet was een feestelijke dag met het karakter van een reünie. Het was sinds corona ook weer de eerste keer dat we fysiek bij elkaar kwamen, in de jaren ervoor waren alle bijeenkomsten online.

Het dagprogramma bestond uit 4 delen; in de ochtend de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV), en in de middag een gezamenlijke lunch, een congres met 4 sprekers en afsluitend een borrel. We maakten gebruik van de tuinzalen van Antropia, een bekende sfeervolle locatie waar we in het verleden vaker bijeenkomsten hebben gehouden. In tegenstelling tot de regenachtige dagen ervoor was het op de jubileumdag stralend zonnig weer, bij de luch en in de pauzes konden we daarom gebruik maken van het terras.

Vanaf 9 uur was een team van 5 personen druk bezig met de feestelijke inrichting en alle voorbereidingen. Om de ALV op de jubileumdag beknopt te houden was een maand eerder op 29 april al een voorbereidende ALV gehouden met de 'zwaardere' agendapunten. Antropia staat bekend om zijn uitstekende biologische keuken, de lunch van 13 tot 14 uur was dan ook voor iedereen een culinair genot (zie foto's). Een sfeervolle muzikale omlijsting werd verzorgd door De Flamingo's, een professioneel muziektrio dat ook tijdens de middagpauze en bij de afsluitende borrel de muziek verzorgde.

Na de lunch liep het programma toch anders dan oficieel gepland en dat was met name voor voorzitter Tom Voeten een grote verrassing. Door Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, werd hem een koninklijke onderscheiding opgespeld; hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (zie ook Koninklijke onderscheiding).

Het congresdeel in de middag had als thema: Terugblik en vooruitblik op de rookvrije samenleving, de sprekers:

  • Lies van Gennip, van 2006 tot en met 2012 directeur van Stivoro (Stichting Volksgezondheid en Roken), het expertisecentrum voor roken. Lies gaf een helder overzicht met samenhang van gebeurtenissen die de afgelopen decenia een grote impuls waren voor de rookvrije samenleving.
  • Fons Nijpels, oud-voorzitter van Clean Air Nederland in de periode 1991 tot en met 2002. Op een humoristische en verhalende wijze gaf Fons een overzicht van bewogen en spraakmakende acties van onze vereniging in die periode.
  • Nienke Boderie, PhD kandidaat bij de afdeling Publieke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en winnaar van de Nationale Tabaksontmoediging Onderzoeksprijs 2024. Nienke gaf een presentatie over haar onderzoek naar de steun voor rookvrije plekken in Nederland.
  • Als vierde spreker was voorzitter Tom Voeten gepland met een toekomstbeeld, door tijdgebrek vanwege de Koninklijke onderscheiding is dit deel vervallen.
  • Afsluitend werd een paneldiscussie gehouden met de 3 sprekers incusief voorzitter Tom Voeten. Met diverse vragen uit de zaal kwam de focus vooral te liggen bij actuele knelpunten als rookoverlast, de mogelijkheden dit aan te pakken, en de invloed van de nieuwe regering op rookvrij ontwikkelingen.

Bij het dankwoord voor alle sprekers werd er ook stilgestaan bij de inzet van het organiserend comité, enkele (zeer) actieve leden en vrijwilligers, en in het bijzonder de meer dan 50 bestuursleden die de afgelopen 50 jaar onze vereniging hebben gevormd tot wat deze nu is. We kijken terug op een mooie zeer geslaagde dag, hieronder een sfeerbeeld met foto's van de jubileumdag. In het ledendeel vindt u de volledige serie foto's en video's, met dank aan fotograaf Ronald Rijntjes. Wij bedanken iedereen die aanwezig was en allen die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

 

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid