levia-nicotinesticks

De fabrikant van Marlboro, heeft een nieuw product op de markt gebracht waarmee het smaakjesverbod op vapes en e-liquids in Nederland wordt omzeild.

Sinds 1 januari 2024 is het verboden om vapes met smaken zoals cola en perzik te verkopen; alleen tabakssmaak is nog toegestaan. Philip Morris heeft met het nieuwe product, genaamd Levia, echter een nicotinehoudende stick zonder tabak op de markt gezet, die in smaken als 'electro rouge' (fruit) en 'island beat' (menthol) verkrijgbaar is. Omdat deze sticks worden verwarmd zonder dat er tabak wordt verbrand, vallen ze technisch gezien niet onder het smaakverbod.

Clean Air nederland en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij bevestigen dat Levia momenteel legaal verkocht mag worden omdat het geen tabak bevat. Er is echter een wetsvoorstel in de Eerste Kamer dat mogelijk ook een verbod zal opleggen aan alle nicotineproducten zonder tabak om deze omzeiling te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat Levia momenteel toegestaan is, maar werkt aan regelgeving om alle tabaks-vrije nicotineproducten te reguleren.

De groothandel voor e-sigaretten UEG ziet met dit product nieuwe moeglijkheden om jongeren verslaafd te maken, maar stelt dat ze liever weer vapes met een smaakje willen verkopen. Zowel bij de Levia als bij de vapes blijft de framing "om mensen van reguliere sigaretten af te houden". Volgens de UEG zijn zowel de Levia als de vapes "niet specifiek op jongeren gericht." Door de populariteit van e-sigaretten onder jongeren weten we natuurlijk dat de werkelijkheid het tegenovergestelde is.

Het debat over de regulering van nicotineproducten blijft doorgaan, met mogelijke veranderingen op komst die de verkoop van producten zoals Levia kunnen beïnvloeden.

Bronnen
Meldpunt
Word lid