Rookvrij Prijs

Al vanaf 1974 reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor een rookvrije samenleving. In het begin gebruikten we de titel "Niet-roker van het jaar", nu spreken we van de Rookvrij Prijs. Voorstellen kunnen worden ingediend via Meldpunt, in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het voorjaar wordt een keuze gemaakt uit de aangemelde kandidaten.

Persbericht

Arjen Lubach en Joop Bouma zijn dit jaar winnaar van de Rookvrij Prijs. Lubach krijgt deze prijs voor zijn item 'Waarom roken niet verboden is' in De Avondshow met Arjen Lubach. Onderzoeksjournalist Bouma ontvangt de prijs voor zijn jarenlange onderzoek naar en publicaties over de strategie en misleidingen van de tabaksindustrie.

Arjen Lubach

Lubach legt in zijn programma van eind april haarfijn uit dat de overheid roken niet verbiedt omdat de staatskas er wel bij vaart. Op YouTube is de video al bijna 700 duizend keer bekeken. In 2019 maakte Lubach met zijn programma Zondag met Lubach ook al twee kritische items over de tabaksindustrie en de sjoemelsigaret die op YouTube in totaal 2 miljoen keer bekeken zijn. De uitzendingen maken op een scherpe en heldere manier de problemen duidelijk en zijn een grote impuls voor een betere publieke beeldvorming over de schadelijke gevolgen van roken.

Joop Bouma

Bouma heeft met name de belangen van de tabaksindustrie, het verdienmodel en de veelal misleidende marketingstrategie helder in beeld gebracht. Hierdoor is duidelijk geworden waar deze branche wettelijke maar vooral ook ethische grenzen overschrijdt, en wat de invloed ervan is op overheid, politiek en medische beroepsgroep. Met zijn boeken ‘De Sjoemelsigaret’ in 2019 en ‘Het Rookgordijn’ in 2001 heeft Bouma voor een breder publiek de maatschappelijke problemen die door de tabaksindustrie zijn veroorzaakt zichtbaar gemaakt en daarmee terecht veel aandacht gekregen.

Rookvrij Prijs

De Rookvrij Prijs is een initiatief van Clean Air Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een rookvrije samenleving. De prijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan Anne Vondeling. Andere bekenden die deze prijs ontvingen: Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Rob de Nijs, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Harry van Bommel, Erica Terpstra, Gerard Spong, Ab Klink, Pauline Dekker en Wanda de Kanter, Carla Dik-Faber, Hester Zitvast, Ahmed Aboutaleb en René Medema.

Clean Air Nederland is sinds 1974 de belangenvereniging voor een rookvrije samenleving en initiatiefnemer van de Rookvrije Generatie.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid