Rookvrij Prijs

Al vanaf 1974 reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor een rookvrije samenleving. In het begin gebruikten we de titel "Niet-roker van het jaar", nu spreken we van de Rookvrij Prijs. Voorstellen kunnen worden ingediend via Meldpunt, in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het voorjaar wordt een keuze gemaakt uit de aangemelde kandidaten.

In 2022 koos de Algemene Ledenvergadering van Clean Air Nederland tv-presentator Arjen Lubach als winnaar van de Rookvrij Prijs. Dinsdag werd de prijs uitgereikt.

Arjen Lubach begon al in 2019 met het belachelijk maken van de tabaksindustrie rond de gebruikte testmethode voor filtersigaretten. Vervolgens pakte hij EU-commissaris Kyriakides vol aan.

De reden voor toekenning van de Rookvrij Prijs, ex aequo met Trouw-journalist Joop Bouma, was als volgt:

Lubach legt in zijn programma van eind april haarfijn uit dat de overheid roken niet verbiedt omdat de staatskas er wel bij vaart. Op YouTube is de video al bijna 700 duizend keer bekeken. In 2019 maakte Lubach met zijn programma Zondag met Lubach ook al twee kritische items over de tabaksindustrie en de sjoemelsigaret die op YouTube in totaal 2 miljoen keer bekeken zijn. De uitzendingen maken op een scherpe en heldere manier de problemen duidelijk en zijn een grote impuls voor een betere publieke beeldvorming over de schadelijke gevolgen van roken.

Voorzitter Tom Voeten woonde opnames bij van een uitzending van De Avondshow met Arjen Lubach (VPRO) en reikte de prijs tijdens de opnames uit.

2022 lubach 0T7A0239

2022 lubach 0T7A0179

Video opname prijsuitreiking

foto's: David Cenzer

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid