Een persoon heeft een wegwerpvape in zijn hand en uitgeblazen rook
Beeld © ANP

Kinderen beginnen soms op zeer jonge leeftijd met vapen. Dit leidt volgens Hedda van ‘t Land van ggz-instelling Mentaal Beter tot zowel lichamelijke als psychische problemen.

Op 3 oktober 2023 kaartte demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie) het onacceptabel hoge percentage jongeren dat e-sigaretten rookt aan in een brief naar de Tweede Kamer. Uit recent onderzoek van Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten bleek dat maar liefst 21,7% van de jongeren het afgelopen jaar e-sigaretten gebruikt hadden. Van deze jongeren, soms zo jong als twaalf, rookt 69,1% daarnaast ook tabak.

Artsen sloegen middels de hashtag #artsenslaanalarm in 2023 massaal alarm. Bij het vapen komen namelijk naast verslavende nicotine ook vele gifstoffen vrij die tot schade aan de longen, hart en vaten kunnen leiden.

Een onderbelicht onderwerp is echter dat vapen daarnaast ook erg schadelijk is voor het brein van jongeren. Nicotine leidt tot problemen met cognitie, aandacht en stemming. Met name bij kinderen met een psychische kwetsbaarheid zoals ADHD werkt nicotine zeer verslavend vanwege de afgifte van dopamine. Dit leidt bij hen tot sneller regelmatig gebruik van grotere hoeveelheden op jongere leeftijd. Dit effect is nog groter bij de e-sigaret, waar meer nicotine in zit dan in een pakje gewone sigaretten.

Vanwege deze schadelijke effecten is de verkoop van vapes met smaakjes en de online verkoop van e-sigaretten al sinds 1 januari 2024 verboden, maar dit is niet genoeg. Om het tij te keren tegen mentale schade aan kwetsbare jongeren door vapes zullen drastische maatregelen nodig zijn. GGZ-instelling Mentaal Beter Jong is al begonnen met actief aandacht schenken aan het verslavende effect onder jongeren met psychische problemen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid