rookvrij terras

Wethouder Eelco Eerenberg van Utrecht streeft naar meer rookvrije terrassen en roept horecaondernemers op om hun terrassen rookvrij te maken.

Dit initiatief stuit op gemengde reacties van zowel gasten als ondernemers. Maar behalve niet-rokers steunen ook sommige rokers het plan van de wethouder. Bijna iedereen vindt het roken vervelend tijdens het eten.

De mening van horecaondernemers is overwegend positief, hoewel er nuances zijn. Ferdinand Mauritz, eigenaar van café De Zaak, begrijpt de voordelen van rookvrije terrassen, vooral voor gezinnen met kleine kinderen en tijdens het eten. Hij merkt op dat gasten overdag vaak overleggen met hun buren voordat ze roken, terwijl dat 's avonds minder voorkomt. Toch gelooft hij dat het besluit om een terras rookvrij te maken moet passen bij het karakter van de zaak. In zijn café, waar de sfeer iets alternatiever is, wordt er nog veel gerookt en acht hij de kans klein dat hij zal overstappen op een rookvrij terras, in tegenstelling tot de Winkel van Sinkel, waar sinds juli niet meer gerookt mag worden op het terras.

De discussie over rookvrije terrassen in Utrecht laat zien dat er een groeiende steun is voor rookvrije ruimtes, hoewel er nog steeds behoefte is aan respect voor de diversiteit van de horecaondernemingen en hun klanten.

Bronnen
Meldpunt
Word lid