zorg roken

Afgelopen 50 jaar is het aantal rokers aanzienlijk gedaald, maar niet in de psychiatrie. Vooral mensen met psychiatrische aandoeningen, zoals verslavingen, blijven vaak roken.

Psychiatrische patiënten roken aanzienlijk vaker en lopen een verhoogd risico op sterfte door tabaksgerelateerde ziekten. Uit een onderzoek bleek dat 24% van de mensen met een depressie en 36% van de mensen met een verslavingsstoornis in de afgelopen maand nog rookte, tegenover 16% van de algemene bevolking.

Roken kan bijdragen aan psychiatrische symptomen en stoppen kan deze symptomen verlichten. Ondanks het hoge percentage rokers onder mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, wordt rookstopmedicatie zelden voorgeschreven. Psychiaters hebben echter de kennis en vaardigheden om patiënten te helpen stoppen met roken, door counseling en medicatie.

Toch is rookstop geen prioriteit voor veel psychiaters, deels vanwege zorgen over mogelijke psychische instabiliteit bij stoppen. Er zijn echter onderzoeken die aantonen dat stoppen met roken niet leidt tot verslechtering van de geestelijke gezondheid. Het is belangrijk dat psychiaters roken en nicotinegebruik screenen als onderdeel van hun behandelingen en rookstopmedicatie en -counseling aanbieden.

Psychiatrie-opleidingen zouden ook meer aandacht moeten besteden aan het trainen van toekomstige psychiaters in het behandelen van tabaksverslaving. Het doel is om patiënten te helpen de voordelen van stoppen met roken te ervaren, zoals een betere gezondheid en een langer leven.

Meldpunt
Word lid