Historische tabaksrecklame Lucky Strike

Trimbos heeft een overzicht samengesteld met belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis van tabaksontmoediging, met de nadruk op wet- en regelgeving die hierbij een cruciale rol hebben gespeeld.

De tabaksontmoediging in Nederland heeft een lange geschiedenis, met belangrijke mijlpalen die de ontwikkeling van wet- en regelgeving in de strijd tegen roken markeren. De eerste keer dat in Nederland een verband werd gelegd tussen roken en longkanker was in 1948. Ondanks deze ontdekking duurde het nog tot 1990 voordat de eerste officiële Tabakswet werd ingevoerd. Deze wet was echter pas echt effectief na een grootschalige wijziging in 2002. In 2016 werd de wet hernoemd: Tabaks- en Rookwarenwet.

Sindsdien is deze wet regelmatig aangescherpt met nieuwe maatregelen om het gebruik van tabak verder te ontmoedigen. Deze aanpassingen volgen op nieuwe inzichten over welke maatregelen het meest effectief zijn in het terugdringen van roken. De ontwikkelingen in de tabaksontmoediging zijn nog niet afgerond; er blijven steeds nieuwe uitdagingen bestaan, en verdere maatregelen zullen nodig zijn om tabaksgebruik verder te verminderen.

Meldpunt
Word lid