Albert Heijn Driessen Elst
Beeld Juliette Fotografie

De Albert Heijn vestiging in Elst heeft sinds kort een tabakskiosk naast de winkel en omzeilt daarmee het vanaf 1 juli 2024 geldende verkoopverbod voor supermarkten.

Onderweg naar de parkeerplaats bij de supermarkt in Elst kom je er langs bovenaan de roltrap. Deze tabakskiosk, 'Spot' genaamd, wordt beheerd door dezelfde eigenaar als de AH-supermarkt. Dit terwijl het sinds 1 juli 2024 verboden is om rookwaren te verkopen in een supermarkt.

De franchise-eigenaar, Carmen Driessen, stelt dat de tabaksspeciaalzaak geen onderdeel is van Albert Heijn (AH). Dit wordt door AH bevestigd, die aangeeft dat het al haar franchiseondernemers heeft gevraagd om mee te doen met de tabaksban en dat het verder los staat van AH wat een ondernemer besluit om te doen. De landelijke Albert Heijn heeft er zelfs voor gekozen om het verbod al vanaf 1 januari te doen laten gelden. Dit omdat Albert Heijn 'klanten wil helpen bij een gezondere leefstijl.'

Dit maakt het extra opvallend dat deze AH-locatie gewoon tabak blijft verkopen, ook al is het niet illegaal om dit in een winkel ernaast aan te bieden. Het is een vaker voorkomend problemen, want uit onderzoek blijkt dat 175 supermarkten in Nederland het rookverbod op een zelfde manier proberen te omzeilen.

Maarten van Ooijen, de vorige staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), stelde eerder dat de nieuwe maatregel juist vooral ervoor had gezorgd dat er duizenden tabaks-verkooppunten zijn verdwenen. Toch gaf hij ook aan dat 'hij liever had gezien dat ondernemers hun verantwoordelijkheid voor een gezonder Nederland zouden nemen'.

Dit laatste sluit aan bij de reactie van Carla van Gils, directeur van KWF Kankerbestrijding: 'Het is ronduit stuitend dat ondernemers op deze manier toch doorgaan met tabaksverkoop. Ook onder Nederlanders veroorzaakt dit verontwaardiging. De helft van de mensen vindt dat er geen nieuwe zaken bij zouden moeten komen. Elke nieuwe tabakszaak is er één te veel.'

Meldpunt
Word lid