Stoptober, stoppen met roken in oktober

Stoptober is de jaarlijkse campagne om zoveel mogelijk rokers aan te moedigen te stoppen met roken gedurende de maand oktober. Ieder jaar doen er zo'n 50.000 mensen mee met het doel om blijvend te stoppen.

Stoptober is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat als iemand 28 dagen stopt met roken, de kans groter is dat diegene blijvend stopt. In de praktijk blijkt een slagingskans van 70%. Het initiatief biedt ondersteuning via apps, online platforms, en communities om deelnemers te helpen vol te houden.

Daarnaast doen zorginstellingen, werkgevers, en maatschappelijke organisaties ook mee om stoppen met roken aan te moedigen en hun werknemers, patiënten, of leden te ondersteunen in dit proces.

Voor Stoptober 2024 hebben een aantal bekende Nederlanders zich aangesloten als ambassadeurs om mensen te motiveren te stoppen met roken. Onder hen:

  • Bizzey (hiphopartiest);
    “Het is onverantwoord dat ik nog steeds rook, en vooral voor mijn kinderen wil ik het goede voorbeeld geven. Het zal misschien even moeilijk worden, maar het is beter en gezonder.”
  • Sylvia Geersen (model en bekend van "De Bachelorette");
    “Het is mooi geweest. Natuurlijk zie ik er ook best een beetje tegenop, maar het is even door de zure appel heen bijten en ik weet dat ik het kan. Het allerbelangrijkste is mijn gezondheid, maar ik hoop ook snel weer mijn glow terug te krijgen.”
  • Koen Pieter van Dijk (influencer);
    “Ik ben er klaar mee en klaar voor. Roken is uit de mode!”
  • Oos Kesbeke (bekend als de "Augurkenkoning");
    “Mijn familie hangt vandaag de vlag uit. Ze vragen me al maandenlang om ermee te stoppen. Natuurlijk stop ik vooral voor mezelf, ik wil graag naar een gezond en rookvrij leven. Stoptober is een mooie stok achter de deur, en het is geweldig dat zoveel mensen me kunnen volgen.”

Dit jaar richt Stoptober zich naast traditionele sigaretten ook op het gebruik van e-sigaretten (vapes), vanwege de zorgen over het toenemende gebruik hiervan onder jongeren​. Uit onderzoek blijkt bovendien dat jongeren die vapen, drie keer zo snel sigaretten gaan roken.

Meldpunt
Word lid