Rookvrije Generatie bord op terrein van Universiteit Maastricht

Ondanks de inspanningen vanuit het initiatief Stoptober, lijken studenten aan de Universiteit Maastricht zich hier niet veel van aan te trekken. Het roken van zowel sigaretten als vapes blijft een aanhoudende gewoonte onder studenten.

Dit roken doen studenten vooral tegen stress, voor de gezelligheid of simpelweg omdat iedereen het doet. Ze zien roken als een uitlaatklep, als middel tegen stress, bijvoorbeeld in het geval van internationale studenten die moeite hebben met het meekomen in een nieuw land, of in het geval van drukke periodes met deadlines en tentamens. Ook is roken voor hen een sociaal ding en gebeurt het om mee te gaan in een groep.

Studenten geven aan dat stoppen met roken vermoeilijkt wordt door druk vanuit de omgeving. Ze willen er graag bij horen, zeker als ze ergens nieuw zijn. Dit terwijl de Universiteit van Maastricht, gemotiveerd vanuit de overheid, er van alles aan doet om het roken te verminderen. Zo zijn er verschillende borden die een rookvrije generatie aanmoedigen te vinden op het terrein van de universiteit en hebben ze in 2020 een campagne gelanceerd.

Hoogleraar Gera Nagelhout, die onder andere is gespecialiseerd in stoppen met roken, legt uit dat het erg moeilijk is om niet te roken als je omgeving dat wel doet. Hierom is ondersteuning bij het stoppen erg belangrijk. Dit probeert Stoptober aan te bieden, door je aan te moedigen om de hele maand oktober te stoppen met roken. Dit gebeurt in de vorm van een app, BN'ers die ook stoppen, een gratis magazine, een podcast met ervaringsdeskundigen, en nog meer andere maatregelen om het zo prettig mogelijk te maken om te stoppen. Door dit massale en gezamenlijke stopmoment, is de kans van slagen groot. Toch lijkt dit bij studenten niet echt aan te haken.

Zo geven studenten aan dat oktober voor hen juist een drukke maand is met veel opdrachten en tentamens, wat de behoefte aan sigaretten om stress te verminderen juist groter maakt. Stoptober werkt dan ook het beste voor mensen die sowieso al bezig waren met de gedachte om te stoppen, wat bij studenten meestal niet het geval is, zo stelt Nagelhout. Studenten en jongeren in het algemeen, zien het roken vaak als iets tijdelijks en niet als een verslaving.

Om de rookvrije generatie in 2040 te halen zijn er volgens Nagelhout stevigere maatregelen nodig, zoals een hogere accijns, minder verkooppunten en meer ondersteuning bij het stoppen met roken. Daarnaast is het volgens haar ook belangrijk om te kijken naar de oorzaak van stress die er voor zorgt dat jongeren gaan roken om dit te verminderen, bijvoorbeeld door beter te kijken naar de mentale gezondheid van studenten.

Meldpunt
Word lid