Gebroken sigaret

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft berekend dat er tegen 2045 minstens 120.000 minder kankerdiagnoses zijn als het aantal rokers onder volwassenen in 2032 wordt teruggebracht naar slechts 5 procent. 

In de komende acht jaar alleen al kunnen zo’n 22.000 diagnoses worden voorkomen. Op dit moment rookt nog 19 procent van de Nederlanders, wat bijdraagt aan ernstige vormen van kanker zoals long-, blaas-, en slokdarmkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 14.000 Nederlanders longkanker, 6800 blaaskanker en 2700 slokdarmkanker, waarbij roken een belangrijke oorzaak is. "Als het aantal rokers in Nederland per 2032 daadwerkelijk wordt teruggebracht naar 5 procent, dan betekent dit dat 89.000 mensen geen longkanker krijgen, ruim 16.000 mensen geen blaaskanker, en bijna 15.000 mensen geen slokdarmkanker," aldus het IKNL.

De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie en gebruikten de Dynamo-HIA-methode, ontwikkeld door het RIVM en Erasmus MC. Ondanks een daling in het aantal rokers in de afgelopen jaren, merkt het IKNL op dat roken onder jongeren juist weer is toegenomen.

Het IKNL benadrukt het belang van een intensieve inzet op rookpreventie om het percentage rokende volwassenen terug te dringen. "Als Nederland nu inzet op intensieve rookpreventie en het percentage rokende volwassenen inderdaad weet terug te brengen naar 5 procent in 2032, dan zien we al binnen een paar jaar resultaat," zegt het IKNL. Bovendien vermindert het verhoogde risico op longkanker na 10 jaar stoppen met de helft.

Bronnen
Meldpunt
Word lid