wegwerpvapes

Als het kabinet-Schoof wil scoren in Brussel en de EU dan zou het aanpakken van vapen op de eerste plaats moeten komen, aldus Raoul du Pré in het Volkskrant Commentaar.

In de laatste weken van juli en de eerste weken van augustus worden er in de politiek vaak minder urgente kwesties besproken, zoals de zorg om zwerfhonden in Turkije of vervuild zeeschuim op de Noordzeestranden. Journalist Raoul du Pré vindt dat een strenger beleid tegen het gebruik van e-sigaretten, oftewel vapen, in Nederland noodzakelijk is, en dat succes vooral wordt bepaald door een gezamenlijke Europese aanpak. Meer aandacht zou moeten worden besteed aan het toenemende gebruik van vapes onder jongeren, vooral gezien het succesvolle ontmoedigingsbeleid tegen roken van de afgelopen decennia dat nu in gevaar lijkt te komen.

De e-sigaret werd ooit gepromoot als een gezondere manier om mensen van het roken af te helpen. Echter, met de introductie van aantrekkelijke smaakjes en vormen zijn vooral jongeren gaan vapen, zelfs als ze nooit eerder hebben gerookt. Hoewel het vorige kabinet verschillende maatregelen heeft genomen, zoals het beperken van het aantal verkooppunten, een smaakjesverbod en het toezicht op illegale verkoop, blijkt dit onvoldoende. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al miljoenen vapes uit de handel gehaald en duizenden online advertenties verwijderd, maar het probleem blijft bestaan.

Het probleem is dat nationaal beleid niet effectief genoeg is als andere EU-landen zoals Spanje vapes goedkoop en in alle smaken verkopen. Een mogelijke oplossing is om terug te keren naar het oorspronkelijke idee uit 2013 om e-sigaretten alleen op doktersrecept beschikbaar te maken. Dit zou echter op Europees niveau moeten worden besloten om effectief te zijn, gezien de open grenzen binnen de EU.

Du Pré denkt dat er voor het nieuwe kabinet, dat ambitie toont om invloed in Brussel te hebben, op korte termijn meer te behalen valt door zich in te zetten voor strikte regelgeving rond e-sigaretten op Europees niveau, in plaats van zich te concentreren op andere controversiële kwesties zoals immigratie- en milieuregels.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

.

Meldpunt
Word lid