tegel-rookvrij

In Nederland worden steeds meer 'rookvrij' stoeptegels geplaatst, met momenteel meer dan 20.000 tegels verspreid over het land. Hoe effectief zijn deze stoeptegels?

Deze tegels zijn onderdeel van de landelijke Rookvrije Generatie campagne en kunnen door iedereen met toestemming van de gemeente worden neergelegd. Dit jaar alleen al zijn er 1800 nieuwe tegels geplaatst, vooral op locaties zoals stations, sportvelden en bij overheidsgebouwen.

Nienke Boderie, een onderzoeker van het Erasmus MC, heeft onderzoek gedaan naar de steun voor rookvrije zones en concludeert dat er meer steun is voor deze zones dan eerder werd gedacht, zowel onder niet-rokers als rokers. De steun voor rookvrije omgevingen neemt toe, waarbij steeds meer mensen vinden dat ze recht hebben op een rookvrije omgeving in plaats van het recht om te roken. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de norm, waarbij roken niet langer als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Boderie merkt op dat zelfs onder rokers de steun voor rookvrije zones toeneemt. Ongeveer één op de drie rokers wil stoppen en is zich steeds meer bewust van hun verslaving. Rookvrije zones helpen ex-rokers om niet in de verleiding te komen, omdat ze minder worden blootgesteld aan sigarettenrook. Voor rokers die niet willen stoppen, geven de tegels aan dat roken niet meer de norm is, waardoor ze zich bewust worden van de noodzaak om een geschikte plek te zoeken om te roken.

Meldpunt
Word lid