Een Nederlander is in Aken tijdens een politiecontrole gearresteerd voor het vervoeren van een grote hoeveelheid illegale tabak.

De bestuurder negeerde nabij de grensovergang Köpfchen het stopteken wat leidde tot een achtervolging door de agenten. Na een korte achtervolging kon de auto tot stilstand worden gebracht. In het voertuig troffen de agenten de Nederlander aan, die geen duidelijke uitleg kon geven over de aanzienlijke hoeveelheid illegale tabak: 188 blikjes en 40 pakjes tabak, evenals enkele pakjes sigaretten, allemaal verstopt in verschillende vuilniszakken. Aangezien het om onbelaste tabak en sigaretten ging, werd deze in beslag genomen op bevel van de douane.

De Nederlander kreeg ter plaatse een boete van 400 euro en er werd aangifte gedaan van overtreding van de belastingwet. De verdere afhandeling van de zaak ligt bij het hoofddouanekantoor in Aken.

Dit incident komt op een moment dat de Nederlandse douane verwacht dat de illegale handel in sigaretten en shag zal toenemen, vooral na de recente accijnsverhogingen in Nederland. De prijs van een pakje sigaretten is in Nederland gestegen, waardoor de prijsverschillen met Duitsland groter worden. Dit maakt het aantrekkelijker voor smokkelaars om tabak vanuit Oost-Europa naar Nederland te brengen, wat de illegale tabakshandel verder stimuleert.

Meldpunt
Word lid