Groep rokers voor de ingang

Column Noks Nauta | Roken in de buitenlucht kan ook storend zijn en veel overlast geven, daarnaast is het zeker een fout voorbeeld voor kinderen.

Als ik mijn dagelijkse wandelommetje maak, kom ik meestal langs een middelbare school. Ik loop vroeg en zie dan vaak de kinderen fietsen die om half negen beginnen. Maar rond kwart over acht komt er al een groepje mensen naar buiten van een werkbedrijf dat zich daar ook op het terrein van de school bevindt, ze stellen zich in een rijtje of kringetje op, net buiten de poort en precies op de plek waar de kinderen die aankomen, langs fietsen. Daar steken ze hun sigaret op en gaan gezellig praten. Dat geeft een vreselijke rookgeur af, waar ik als langslopende wandelaar benauwd van word net zoals 1 miljoen andere Nederlanders met Astma, COPD en vergelijkbare long- en luchtwegallergieën en -gevoeligheden. Ze stellen daar dus ook de leerlingen aan bloot. Zou niemand daar ooit iets van hebben gezegd?

Noks Nauta
Noks Nauta

Regelmatig probeer ik ze te ontwijken maar op tien tot twintig meter afstand (dus ook aan de overkant van de weg) reageren mijn longen helaas al. Ik werd dus vaak nijdig en de mensen uit dat groepje die me dagelijks zagen met mijn boze blik begon dat ook op te vallen. Ik kreeg wat sneren naar mij toegeslingerd.

Op een dag kwam er een meneer uit het groepje naar me toe en vroeg (gelukkig op rustige toon, want ik was nogal opgefokt) waarom ik hier zo’n bezwaar tegen had? Ze rookten toch in de buitenlucht? Toen realiseerde ik me weer dat de meeste rokers écht geen idee hebben van wat ze teweeg brengen bij mensen met gevoelige longen. Ook fietsers en wandelaars die buiten roken, denken dat je in de buitenlucht overal kunt roken zonder andere te hinderen/ te schade. Maar dat klopt niet. Ik heb dat geprobeerd uit te leggen, omdat het fijnstof ver weg komt en bij mij een sterke reactie teweeg brengt. En dat dit dus ook ongezond was voor de kinderen die altijd langs de rokers fietsen en dat daar ook kinderen met astma bij zijn. Ik weet niet of mijn verhaal over kwam.

Later heb ik een e-mail naar de school gestuurd of ze daar aandacht aan willen geven. Ik heb nooit een reactie gekregen helaas. Ik vind het ook geen gezicht een groepje verslaafden voor de school. Wat is dat voor voorbeeld voor de kinderen? Laten ze maar een plek zoeken achter hun gebouw uit het zicht van de leerlingen. In vakantietijd is het hek dicht, dus een aantal weken per jaar krijgen mijn longen daar ook vakantie.

Meldpunt
Word lid