Sigaretten die het woord 'stop' vormen

Er is meer inzicht over effectieve methodes die helpen bij het stoppen met roken. Dit komt door nieuw onderzoek vanuit Cochrane.

Er is nieuw onderzoek gedaan naar methodes om een einde te maken aan een rookverslaving. Dit is gedaan door een onderzoeksgroep genaamd 'Cochrane Tobacco Addiction Group', die informatie verstrekt over interventies om tabaksverslaving te behandelen en te voorkomen. Deze groep is een onderdeel van Cochrane, een internationale en onafhankelijke non-profit organisatie, die informatie geeft over effecten van gezondheidszorg op basis van een grote database.

Voor dit onderzoek zijn resultaten van meerdere studies rond behandelingen tegen tabaksverslaving vergeleken en samengevat. Het onderzoek heeft geresulteerd in drie methodes die de beste kans bieden op het stoppen met roken. Belangrijk hierbij is dat deze methodes het meest effectief zijn wanneer ze gepaard gaan met een gedragstherapie.

De eerste twee van deze methodes zijn echter geneesmiddelen die in Nederland niet (meer) beschikbaar zijn. Dit gaat om de middelen Varenicline (bekend onder merknaam Champix), wat de trek in nicotine vermindert en ontwenningsverschijnselen verzacht, en cytisine. In Varenicline werd een onzuiverheid ontdekt, die potentieel kankerverwekkend kan zijn. Een vergelijkbaar alternatief hiervoor is bupropion, wat wel beschikbaar is in Nederland en ook effectief blijkt te zijn bij het stoppen met roken.

De derde methode die uit het onderzoek naar voren is gekomen, is het roken van elektrische sigaretten met nicotine. Hierbij kunnen rokers op een alternatieve manier nicotine binnenkrijgen wanneer ze net zijn begonnen met stoppen. Dit is best opmerkelijk, want elektrische sigaretten zijn net zo goed ongezonde sigaretten. Uit onderzoek is al gebleken dat elektrische sigaretten even slecht zijn voor hart en vaten als 'gewone' sigaretten. Als tijdelijk hulpmiddel kunnen ze dus wel behulpzaam zijn.

Het is van groot belang dat tabaksverslaafden geholpen worden als ze willen stoppen met roken. Dit soort onderzoeken die ons meer inzicht geven in hulpmiddelen rond het stoppen van een tabaksverslaving, zijn daarom erg waardevol.

Meldpunt
Word lid