Engels landschap met rookverbodsbord

Een rookverbod voor de buitenlucht in het Verenigd Koninkrijk is een uitgelekt en nog niet uitgewerkt plan, maar de Britse premier Keir Starmer ontkende het plan niet.

Het plan voor een rookverbod buiten is begonnen bij voormalig premier Rishi Sunak. Hij had als doel om het VK zo goed als rookvrij te maken voor iedereen die in of na 2009 geboren is. Roken kost namelijk maar liefst 80.000 Britse mensenlevens per jaar en kost de gezondheidszorg veel geld. Zijn doel zou Sunak willen halen door roken op openbare plekken in die mate illegaal te maken, dat kinderen geboren vanaf 2009 er niet meer mee te maken krijgen.

Momenteel rookt zo'n 13 procent van de Britten. Dit is het laagste aandeel Britten sinds dat dit gemeten wordt in 2011. Dit heeft vooral te maken met rookverboden die gelden voor horeca en andere plekken binnen. Door die daling zijn er al een half miljoen minder mensen opgenomen in het ziekenhuis met klachten gerelateerd aan roken. Een rookverbod heeft dus een duidelijk positief effect.

Opvallend is dat zowel de conservatieve regering van Sunak, als de regering van Labour met Starmer, allebei instemmen met het plan. Dit geeft hoop dat het plan daadwerkelijk doorgevoerd kan gaan worden. Echter vinden sommige conservatieven in het VK dat het rookverbod te veel bemoeienis is vanuit de regering. Daarnaast is het plan ook nog niet helemaal uitgewerkt. Zo is het nog onduidelijk of elektronische sigaretten ook onder het verbod zullen vallen.

Meldpunt
Word lid