In Nederland zijn de prijzen van alcohol en tabak ongeveer 15% hoger dan het EU-gemiddelde, vergelijkbaar met landen zoals Zweden en België.

Hoewel deze producten hier relatief duurder zijn, zijn er Europese landen waar ze nog kostbaarder zijn, zoals Frankrijk (32% boven het EU-gemiddelde) en het Verenigd Koninkrijk (65% boven het gemiddelde). De hoogste prijzen zijn te vinden in Noorwegen, Ierland en IJsland, waar de kosten meer dan dubbel zo hoog zijn als het EU-gemiddelde.

Goedkope Landen

Aan de andere kant zijn er ook landen waar alcohol en tabak goedkoper zijn dan het EU-gemiddelde. Zo zijn de prijzen in Tsjechië, Duitsland, Griekenland en Portugal iets lager, terwijl Italië, Kroatië en Spanje ongeveer 10% minder vragen dan het gemiddelde. De goedkoopste prijzen zijn echter te vinden in Oost- en Zuidoost-Europa. In landen zoals Bulgarije en Bosnië en Herzegovina liggen de prijzen respectievelijk op 66% en 65% van het EU-gemiddelde. De absolute laagste prijzen worden aangetroffen in Kosovo, Turkije en Noord-Macedonië, waar de kosten bijna de helft zijn van wat men gemiddeld in de EU betaalt.

Deze prijsverschillen zijn voornamelijk te wijten aan verschillende accijnstarieven en belastingmaatregelen die per land variëren. Hierdoor kunnen bewoners van grensgebieden soms voordeel halen door over de grens boodschappen te doen, vooral voor producten zoals alcohol en tabak.

Indexcijfers prijsverhouding alcohol en tabak in Europa

Meldpunt
Word lid