smokefree-indonesie

Indonesië wil het roken in het land verminderen, daarbij is de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten verhoogd van 18 naar 21 jaar.

De Indonesische president Joko Widodo heeft ook nieuwe regels ingevoerd dat sigaretten niet langer in de buurt van scholen worden verkocht, is reclame op sociale media verboden en zijn e-sigaretten niet meer online verkrijgbaar. Deze maatregelen zijn ingevoerd omdat Indonesië een van de grootste tabaksproducenten ter wereld is, waar een groot deel van de bevolking, voornamelijk mannen, rookt. Meer dan 38% van de Indonesiërs rookt, terwijl dat percentage bij vrouwen slechts 3% is.

De tabaksindustrie speelt een grote rol in de economie van het land, met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 48 miljard euro, waarvan 10 miljard euro afkomstig is uit accijnzen. Echter, het roken veroorzaakt ook aanzienlijke economische kosten, die volgens recente studies vijf keer hoger zijn dan de inkomsten uit accijnzen. Dit komt door de hoge zorgkosten voor ziekten gerelateerd aan roken, die jaarlijks 1,3 miljard euro bedragen. Elk jaar sterven ongeveer 225.000 Indonesiërs door de gevolgen van roken, en bijna een miljoen mensen worden ziek door eerste- of tweedehands rook.

Ondanks de nieuwe regelgeving is er bezorgdheid over de effectiviteit ervan zonder strikte handhaving. Anti-tabaksactivist Manik Marganamahendra benadrukt dat zonder een duidelijk handhavingssysteem, zoals het vragen van ID-kaarten en het opleggen van boetes, de regels weinig impact zullen hebben. In de praktijk blijven sigaretten overal verkrijgbaar en lijken veel mensen, zoals de parkeerwachters Ahmed en Bagus, weinig gemotiveerd om te stoppen met roken, ondanks de nieuwe regels. Ze zien het roken zelfs als een manier om de lokale tabaksboeren te ondersteunen.

Meldpunt
Word lid