Hij heeft dan toch de 100 niet mogen halen, deze voormalige Duitse staatsman met een lange staat van dienst.
Op een koude November dag in 2015 werd hij met alle eer begraven, waarbij de huidige bondskanselier Merkel uitermate lovende woorden sprak tegen de verzamelde familie en bekendheden van allerlei komaf. En dat is wel terecht ook, over de doden immers niets dan goeds.

En toch gaat Herr Schmidt ook nog om een andere reden de geschiedenis in namelijk als een voorbeeld van hoe totaal verslaafd een mens kan zijn aan tabak, menthol sigaretten in zijn geval. Ondanks zijn hoge intelligentie was hij volslagen afhankelijk van deze moeder van alle drugs, en het maakte hem op dit punt volstrekt redeloos en ontoegankelijk, kenmerkend voor elke ernstige verslavingszieke. Rookverboden lapte hij aan de lopende band aan zijn laars, want hij moest en zou kettingrokend door het leven. Een ernstiger voorbeeld van volslagen afhankelijkheid heeft er nauwelijks op deze wereld rondgelopen. En door misbruik te maken van zijn positie, en op basis van het hem door de tabaksindustrie aangereikte misplaatste vrijheidsargumenten, kwam hij er vaak mee weg ook.

Korte tijd voor zijn dood stopte hij alsnog met roken, en dat haalde zelfs nogal cynisch en meesmuilend de wereldpers, maar dat is natuurlijk net zo iets als stranden in het zicht van de haven. Tragisch en veelbetekenend moest hij zich op de valreep toch nog gewonnen geven, en van zijn zelf-geconstrueerde voetstuk vallen als boegbeeld van de zogenaamde 'vrije roker'. Als zodanig een typische vertegenwoordiger van de 20e eeuw, die hij lang overleefde, en die we later in de geschiedenisboeken onder andere zullen terugvinden als de 'eeuw van de tabaksverslaving en - pandemie'. Zoals de Middeleeuwen bekend staan als de tijd van de "Zwarte Dood", vanwege de pest.

De misdadigers van de tabaksindustrie, die hem van zijn drug voorzagen, en ook van de nodige onzinnige argumenten, een dubbel giftige combinatie, verloren een belangrijke klant en invloedrijke propagandist. Door zijn optreden is het Duitse niet-roken beleid tot op de dag van vandaag niet bij de tijd, en het is te hopen dat daar nu een ommekeer in komt. Nederland bevindt zich in dezelfde schuit door het mens dat zich minister van Volksgezondheid mag noemen: de ziende blinde Schippers.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid