Roken in de media, een belangrijk onderwerp. Ik denk dat er nauwelijks een belangrijker beïnvloeding denkbaar is dan via deze verborgen reclame. We weten dat de tabaksindustrie er altijd opuit is ervan gebruik te maken, tot in kinderfilms toe. Reclame mag dan wel verboden zijn, maar dit is minstens zo schadelijk. En het verschijnsel neemt weer hand over hand toe, het is weer hip om het te gebruiken en ernaar te verwijzen.

De geschiedenis herhaalt zich altijd weer. Zo zat er in de vorige James Bond film 'Skyfall' een gore, propagandistische verwijzing naar tabaksgebruik. Dat ging dan in het geniep, terwijl de bekende bierfirma er wel rond voor uitkomt voor het biergebruik daarin zwaar te dokken. Ook veel andere films bevatten onuitstaanbaar rookgedrag. 'Carol' bijvoorbeeld en ook de recente Nederlandse film 'Riphagen' stond er stijf van. De smoes is meestal dat deze films zich afspelen in de jaren '40 of '50 en dat roken toen 'normaal' was. Dat moge zo zijn, maar de films worden NU vertoond, en we hebben echt dat roken niet nodig om teruggevoerd te worden naar die tijd. 'Riphagen' speelde zich in de oorlog af en toen was tabak amper beschikbaar!

Ik had de afgelopen maanden ook gelegenheid om een paar boeken te lezen die al een tijdje op de plank lagen, en ik werd bij het lezen niet goed van de hoeveelheid verwijzingen naar tabaksgebruik, alsof dat normaal zou zijn. Het zijn niet de geringsten die op deze manier reclame maken voor tabaksgebruik. Ik las: 'De Eetclub' van Saskia Noort, 'Paradiso' van Kees van Beijnum en: 'Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor' van Renate Dorrestein. Werkelijk niet te geloven hoe daarin over rookgedrag wordt geschreven. Puur propagandistisch en volslagen overbodig. En dit zijn allemaal boeken die tamelijk recent verschenen zijn, dus niet van Vestdijk of Havank uit de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw. Wonderlijk ook dat de literaire kritiek hier nooit ook maar één woord aan wijdt. En zo is de hele kliek schuldig aan propaganda van het ergste soort.

Recentelijk plaatste 'de Volkskrant' een paginagrote rookfoto van Katja Schuurman en gebruikte museum De Kunsthal in Rotterdam een uitgesproken rookfoto voor een fototentoonstelling. Allemaal volslagen onnodig en de verdenking is altijd weer op zijn plaats dat de tabaksindustrie er op enigerlei wijze achterzit en er grof (onder de tafel) voor betaalt.

Het laten voorkomen van roken in boeken, films of welk medium dan ook is altijd propaganda voor het vreselijke product tabak, moeder van alle drugs. Het toch doen levert medeverantwoordelijkheid op aan dood en verderf. Verbieden kan moeilijk, maar verantwoordelijkheid nemen wel!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid