Jongeren met een spandoek 'Rookvrije generatie'

De politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) zet zich in voor een rigoureus verbod op de verkoop van sigaretten en vapes aan jongeren, met als doel het gebruik van nicotine onder de volgende generatie volledig uit te bannen. 

Deze wet moet ervoor zorgen dat kinderen die na 2012 zijn geboren, vanaf 2030 nooit meer nicotineproducten kunnen aanschaffen. Kamerlid Daniëlle Jansen van NSC is vastberaden om nog dit jaar een initiatiefwet in te dienen. "De tijd van vrijblijvende afspraken is voorbij," aldus Jansen. Ze wijst op de zorgwekkende trend dat het aantal jongeren dat rookt of vapes gebruikt, weer toeneemt. Het oorspronkelijke doel van een rookvrije generatie in 2040 lijkt steeds verder weg te raken. "Wij willen een nicotinevrije generatie bereiken door kinderen vanaf 2012 te behoeden voor het roken. Dat is de generatie die in 2030 18 jaar is." verklaart Jansen.

De opkomst van de elektronische sigaret, beter bekend als de vape, lijkt de inspanningen van de overheid om roken terug te dringen, te ondermijnen. Waar het aantal rokende jongeren in de afgelopen jaren aanzienlijk daalde, is er sinds 2019 een stagnatie zichtbaar in de tabaksontmoediging. Esther Croes, expert van het Trimbos-instituut, bevestigt dit: "Tientallen jaren waren we goed op weg met tabaksontmoediging, maar sinds 2019 stagneert dat."

Volgens oud-longarts en antirookactivist Wanda de Kanter is de dreiging van vapen nog lang niet duidelijk genoeg bij jongeren. "Wat we ook zien is dat er DNA-schade, een voorloper van kanker, wordt gevonden in de slijmvliezen van de mond," stelt De Kanter. Ze benadrukt dat vapes niet zonder gevaar zijn en dat jongeren door het gebruik van vapes een verhoogd risico lopen op hart- en longproblemen.

Hoewel NSC met haar initiatiefwet een nicotinevrije generatie wil bewerkstelligen, stuiten de plannen op kritiek van andere politieke partijen. VVD-Kamerlid Judith Tielen wijst erop dat de verkoop van tabak en vapes aan jongeren nu al verboden is. "Ik denk dat we niet naïef moeten zijn en met stoere woorden zeggen: als het in de wet staat, dan is het opgelost," zegt Tielen. Ook PVV-Kamerlid Patrick Crijns deelt deze mening: "Het staat wat ons betreft al heel goed in de wet: het mag niet."

Desondanks blijft Jansen optimistisch over de haalbaarheid van haar voorstel. Ze wijst op een eerder succes met haar voorstel om wegwerpvapes te verbieden, dat eerder dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer kreeg. "Dus ik heb er alle vertrouwen in dat we met de partijen op links, maar ook met de BBB en hopelijk ook de VVD een ruime meerderheid halen om dit door te zetten."

Met deze nieuwe stap hoopt NSC dat de overheid zich eindelijk gedwongen voelt om daadkrachtig op te treden en de opmars van de vape onder jongeren een halt toe te roepen. "Pas als je het doel wettelijk vastlegt, voelt de overheid zich gedwongen alles in het werk te stellen om die doelen te bereiken," aldus De Kanter.

Meldpunt
Word lid