Sigaret in een hand, waarvan de rook de vorm heeft van Nederland

Er zijn minder sigaretten verkocht de afgelopen maanden sinds de tabaksprijs is toegenomen. Dit heeft ook gevolgen voor inkomsten uit tabaksaccijnzen voor de overheid.

Door een verhoging van de accijns op rookwaren sinds 1 april 2024, zijn er fors minder sigaretten verkocht de afgelopen tijd. Inmiddels is meer dan de helft van de prijs van een pakje sigaretten, die nu ruim 11 euro is, accijns. Dit heeft ook een effect op de staatskas, die hierdoor minder binnen krijgt. Het kabinet had juist verwacht dat de opbrengst van accijns zou toenemen door de maatregel.

Volgens de NSO, brancheorganisatie van tabakswaren, zou het verlies in inkomsten wel 100 miljoen euro kunnen zijn, terwijl er een extra opbrengst van 400 miljoen euro door het kabinet verwacht werd. Naar verwachting zal er op Prinsjesdag meer duidelijk worden over hoe de coalitie nu verder wil gaan. Opvallend is dat het ministerie van Financiën al een jaar eerder gewaarschuwd heeft dat de opbrengsten van accijns lager zouden kunnen zijn dan verwacht.

Veel rokers, lijken hun waren nu in buurlanden als Duitsland te halen. Dit gaat zelfs om 35 procent van de rookwaren in Nederland. Dit wordt bevestigd door ondernemers die rookwaren verkopen in de grensregio. Daarnaast is er ook een sterke toename waargenomen in namaaksigaretten.

Coalitiepartij BBB maakt zich zorgen over de mogelijk honderden miljoenen euro's aan inkomen die door de accijnsverhoging verloren gaan en heeft daarom om opheldering gevraagd van het ministerie van Financiën. De partij wil de maatregel liever terugdraaien als er zoveel geld voor de staat verloren gaat.

Meldpunt
Word lid