Kantoor van Philip Morris International

Een poging van Philip Morris om minder afhankelijk te worden van de tabaksverkoop, heeft vooral tot controverse geleid. Hierdoor voelt het bedrijf zich gedwongen om een recent aangekocht dochterbedrijf weer te verkopen.

Tabaksfabrikant Philip Morris kocht in 2021 het bedrijf Vectura op, dit bedrijf maakt apparaten voor astmapatiënten. Nogal hypocriet, vonden critici, om zowel sigaretten en shag als astma-apparatuur te verkopen. Zo veroorzaakt het bedrijf ademhalingsproblemen met hun grootste bron van inkomsten en verkoopt het tegelijkertijd producten tegen astma en ademhalingsproblemen.

Vanwege deze aanhoudende kritiek heeft Philip Morris het bedrijfsonderdeel nu al weer verkocht, voor 150 miljoen pond aan het bedrijf Molex Asia Holdings. Dit terwijl Philip Morris Vectura origineel kocht voor 852 miljoen pond. Vectura zou er te veel last van hebben om onderdeel te zijn van een tabaksproducent. Bij Molex Asia Holdings, een fabrikant van elektrische apparaten en toepassingen, zou het beter op zijn plaats zijn.

Philip Morris heeft de ambitie om in 2030 twee derde van zijn omzet uit andere verslavende nicotineproducten te halen om zo minder afhankelijk te zijn van tabaksverkoop. Daarnaast was aankoop van Vectura ook een stap in de goede richting, maar gaat nu dus weer verloren. De verkoop bevestigt hoe moeilijk het voor de tabaksindustrie is om geloofwaardige stappen te zetten in de richting van gezondere alternatieven, terwijl ze tegelijkertijd blijft profiteren van de verslavende aard van hun belangrijkste product.

Meldpunt
Word lid