Europees Parlement

De Europese Commissie stelt voor om rookvrije omgevingen verder uit te breiden en het gebruik van tabaksproducten strenger te reguleren, met als doel de bevolking beter te beschermen tegen de schadelijke effecten van zowel primaire als secundaire rook en aerosolen.

Jaarlijks overlijden in de EU ongeveer 700.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik, waaronder velen door blootstelling aan secundaire rook.

De herziening van de aanbeveling van de Raad inzake rookvrije ruimten richt zich op:

Uitbreiding van rookvrije zones naar buitenruimten zoals speelplaatsen, pretparken, zwembaden, en openbare gebouwen, evenals haltes en stations van het openbaar vervoer. Hiermee wil men kinderen en andere kwetsbare groepen beter beschermen.

Uitbreiding van rookvrij-beleid naar nieuwe tabaksproducten, zoals verhitte tabak en e-sigaretten. Deze producten worden steeds populairder onder jongeren en kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals cardiovasculaire en ademhalingsproblemen door blootstelling aan secundaire emissies.
Een van de hoofddoelen van het Europees kankerbestrijdingsplan is het creëren van een "tabaksvrije generatie" tegen 2040, waarbij minder dan 5% van de bevolking tabak gebruikt. Rookvrije omgevingen hebben al bijgedragen aan positieve effecten op de volksgezondheid, zoals vermindering van sterfgevallen, hartaanvallen, en verbeterde ademhalingsgezondheid.

De oorspronkelijke aanbeveling uit 2009 drong er bij EU-lidstaten op aan om wetgeving aan te nemen die de bevolking volledig beschermt tegen tabaksrook in openbare ruimten, op werkplekken en in het openbaar vervoer. Daarnaast stimuleerde het maatregelen zoals het bevorderen van stoppen met roken en het verplicht stellen van waarschuwingsfoto’s op tabaksverpakkingen.

De herziening moedigt verder aan dat EU-landen samenwerken, beste praktijken delen, en internationale samenwerking intensiveren om de maatregelen tegen tabaksgebruik zo effectief mogelijk te maken.

Meldpunt
Word lid