Logo van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO

Tabaksgebruik neemt wereldwijd af, volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Binnen één generatie is het aantal rokers gedaald van één op de drie naar één op de vijf mensen.

De WHO verwacht dat het aantal rokers zal dalen van 1,25 miljard in 2022 naar 1,2 miljard in 2030, een daling van 50 miljoen tijdens een periode van een verwachte wereldwijde bevolkingsgroei.

Met name in Zuidoost-Azië en Afrika neemt het aantal rokers percentueel gezien snel af, als enige regio’s waarbij het doel van 30 procent vermindering tussen 2010-2025 is behaald. Europa heeft naar verwachting in 2030 het hoogste percentage rokers, maar ook hier neemt het aantal langzaam af.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut bleek al dat ook in Nederland minder wordt gerookt, met een daling van 25,7 procent van de volwassen bevolking in 2014 naar 18,9 procent in 2022. Daarvan rookt 2,4 procent 20 sigaretten of shagjes per dag. Nederland zit met deze getallen rond het gemiddelde wereldwijd.

Roken is in Nederland de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is roken de oorzaak van maar liefst 20.000 sterfgevallen per jaar, door met name longkanker en hart- en vaatziekten. 9,4 procent van de totale ziektelast wordt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) veroorzaakt door roken, wat meer is dan door ongezonde voeding.

Volgens het rapport van de WHO is de belangrijkste invloed op het verminderen van roken de multisectoriële aanpak van tabaksproducten door de overheid waaronder hoge accijns, waarschuwingen op verpakkingen en rookvrije gebieden. De tabakslobby probeert volgens de WHO echter nog te veel de regels te beïnvloeden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid