Een pakje sigaretten met daarop de tekst Roken kan uw ongeboren kind doden

Vapeshops wilden "heel nobel" iedereen van het roken afhelpen. Maar nu er geld te verdienen valt gaan de vapeshops massaal tabak verkopen.

1 januari 2024 is aangebroken, en dit betekent dat sigaretten en andere rookwaren vanaf vandaag niet meer in de schappen van supermarktketen Albert Heijn zullen liggen. Hiermee lopen ze vooruit op 1 juli. Vanaf dan mag geen enkele supermarkt in Nederland meer tabaksproducten verkopen. Veel vapeshops springen in dit gat en gaan de "klassieke sigaret" ook verkopen.

De schappen in vapeshops zullen er vanaf vandaag niet meer zo uitzien als op bijgaand beeld. Want tegelijk met de beslissing van Albert Heijn om geen tabaksproducten meer te verkopen, is het landelijke verbod op verkoop van e-sigaretten met smaakjes ingegaan. Omdat er nu een gat in hun begroting ontstaat, kiezen veel vapeshops ervoor om tabaksproducten te verkopen. Dit om het verlies dat ze lopen op te vangen.

“Tabak is juist waar veel ondernemers tegen hebben gevochten. Door e-sigaretten te verkopen willen ze mensen juist van het roken afhelpen”, aldus nicotinelobbyist Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor verkopers van elektronische sigaretten. Monique Kant, eigenaresse van E-cig4u, Woudrichem, is begonnen met de verkoop van klassieke sigaretten. “Met pijn in mijn hart. We hopen nu dat klanten die voor sigaretten in de winkel komen, ook zien dat er met de e-sigaret een alternatief is”. Veel mensen beginnen met het naderende verbod op vapes met smaakjes te hamsteren, soms wel 300 stuks per klant.

Een schatting van de branchevereniging voor verkopers van elektronische sigaretten is dat als er naast de Albert Heijn andere supermarktketens zullen stoppen met het verkoop van tabaksproducten, de tabaksomzet alleen maar verder zal stijgen. Dit omdat tientallen (voormalige) e-sigarettenwinkels zullen switchen naar reguliere sigaretten.

Het Trimbos-instituut verwacht dat het supermarktverbod zeker effect gaat hebben. Arts-epidemioloog Esther Croes: “Als tabak wordt verkocht waar je je dagelijkse behoeften koopt, wordt roken genormaliseerd. Dan is het alsof sigaretten erbij horen.” Ook denk ze dat het moeilijk is voor rokers die willen stoppen om telkens als ze boodschappen doen, langs schappen vol sigaretten te lopen.

Een goede keuze vindt ze het zeker niet van e-sigarettenwinkels om tabaksproducten te verkopen. “Ze claimen dat ze e-sigaretten aan rokers verkopen om ze te helpen met stoppen. Maar nu gaan ze wel tabak verkopen om hun marktaandeel te houden. Daar heb ik echt geen woorden voor.” Ze noemt deze keuze ‘buitengewoon immorreel”. Tabaksfabrikant Phillip Morris ziet het tegenovergestelde ervan in. Abe Brandsma, woordvoerder van Philip Morris: “Wij vinden het in algemene zin positief dat de verkoop via tabaksspeciaalzaken gaat. Daar kunnen klanten beter worden gewezen op minder schadelijke alternatieven voor sigaretten en shag”.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid