Rokende vrouw in het bijzijn van een jong kind

Roken in het bijzijn van hun kinderen baart veel ouders zorgen. Zo ook Joyce, wiens rokende moeder wekelijks op haar tweejarige dochtertje past.

Kan Joyce van haar moeder eisen dat ze niet rookt in het bijzijn van haar dochter?

Roken in het bijzijn van kinderen wordt beschouwd als mishandeling, volgens de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). Een alarmerend aantal van 116.000 kinderen in Vlaanderen wordt dagelijks blootgesteld aan de schadelijke effecten van tabaksrook door hun ouders. De VLK benadrukt dat gedwongen meeroken ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op astma, chronische bronchitis, middenoorontsteking en hersenvliesontsteking.

Daarnaast blijkt dat baby's van rokende ouders een verhoogd risico hebben op wiegendood en de kans dat ze later zelf gaan roken verdubbelt. De Vlaamse Liga tegen Kanker noemt roken in het bijzijn van kinderen mishandeling.

Deze visie wordt onderstreept in het verhaal van Joyce, wiens moeder wekelijks op haar tweejarige dochtertje past. Ondanks de waardering voor de hulp van haar moeder, stoort Joyce zich aan het feit dat haar moeder binnen rookt in het bijzijn van haar kleindochter. Ze vraagt zich af of ze kan eisen dat haar moeder voortaan buiten rookt.

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching vertelt dat roken bij kinderen natuurlijk onacceptabel is, maar dat Joyce, als ouder, een keuze maakt om haar moeder als oppas in te schakelen, ondanks het feit dat ze rookt. Bobeldijk benadrukt dat je anderen niet kunt dwingen, zeker niet in hun eigen huis. Ze suggereert dat Joyce met haar moeder kan praten over de mogelijkheid om buiten te roken en kan aangeven dat ze anders wellicht voor een andere vorm van opvang kiest.

De strijd tegen roken in het bijzijn van kinderen als mishandeling wordt benadrukt door de Vlaamse Liga tegen Kanker. Hierbij aansluitend illustreert het verhaal van Joyce hoe ouders moeten omgaan met de delicate kwestie van roken bij oppasgrootouders. De situatie geeft het belang aan van open communicatie en het respecteren van elkaars keuzes, met inachtneming van het recht van elk kind op een rookvrije omgeving, vrij van tweede- en derdehandsrook.

 

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid