Bord van de Rookvrije Generatie dat aangeeft dat dit terrein rookvrij is

Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Zowel kinderartsen als de meerderheid van de Nederlanders vinden dat hiervoor meer maatregelen nodig zijn.

De overheid streeft naar een Rookvrije Generatie in 2040. Om dit te behalen is het belangrijk dat kinderen zo min mogelijk worden blootgesteld aan roken in hun omgeving. Zo zullen ze roken niet als iets normaals beschouwen. In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord gelanceerd en inmiddels is roken verboden in horecagelegenheden, op perrons en op schoolpleinen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde echter eerder deze week dat er extra maatregelen nodig zijn om de ambities van de overheid te halen. Ook Clean Air Nederland en diverse gezondheidsfondsen pleiten voor meer maatregelen, zoals een rookverbod voor alle terrassen en in auto's met kinderen. In Engeland en Schotland waar al een verbod geldt op roken in een auto met kinderen, heeft dit geleid tot minder ziekenhuisopnames van kinderen met astmatische klachten.

Uit onderzoek van het Erasmus MC, is gebleken dat er onder Nederlanders steeds meer steun is voor meer rookvrije gebieden. Zo was de meerderheid van de ondervraagden voor een rookverbod op stranden en terrassen waar kinderen komen, en zelfs 80 procent voor een rookverbod in pretparken. Dit wijst volgens hoofdonderzoeker Nienke Boderie op een verschuiving naar de gedachte dat iedereen recht heeft op een rookvrije ruimte, in plaats van dat iedereen recht heeft om in het openbaar te roken. Kinderartsen van het Erasmus MC pleiten dan ook voor meer plekken met een rookverbod.

Zowel RIVM, Clean Air Nederland, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en kinderartsen van het Erasmus MC pleiten dus voor meer maatregelen en meer rookverboden. Ook de meerderheid van de Nederlanders is het hiermee eens. Kinderen moeten het recht hebben om rookvrij op te groeien.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid