peuken op strand
Beeld © Mart Smit

Met 1,5 kilo verzamelde oude sigaretten kun je een ticket krijgen voor het LaLaLand festival in Amsterdam. Dit initiatief is opgezet om het opruimen van sigaretten en ander afval aantrekkelijker te maken en zo een schonere omgeving te bevorderen.

Angelina Kumar, beeldend kunstenaar, zal de verzamelde sigarettenpeuken verwerken in een kunstwerk genaamd 'Het Peukenbos'. Dit kunstwerk zal tentoongesteld worden voor het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Met dit indrukwekkende kunstwerk zullen mensen zich meer bewust worden van de enorme hoeveelheid sigarettenpeuken die achteloos door rokers op straat worden gegooid. 

Kumar, wiens werk vaak gericht is op duurzaamheid en ecologie, benadrukt dat een enkele sigarettenfilter zo'n 7 tot 10 liter grondwater kan vervuilen. Dit zijn schokkende getallen, vooral als je bedenkt hoeveel filters er jaarlijks op straat belanden. Volgens het Plastic Peuken Collectief (PPC) worden elk jaar namelijk miljarden sigarettenpeuken op straat gegooid in Nederland. Om dit probleem aan te pakken, organiseert het PPC op 6 juli 2024 de 'Plastic PeukMeuk 2024', een grote wereldwijde peuken cleanup.

Dit soort initiatieven zijn cruciaal in de strijd tegen zwerfafval en milieuvervuiling. Ze laten zien dat creatieve oplossingen en samenwerking een groot verschil kunnen maken. Door dit soort acties wordt het bijdragen aan een schonere en gezondere leefomgeving aantrekkelijk gemaakt.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid