philip-morris-international-lausanne

Twee kinderartsen kwamen voor een ethisch moreel dilemma toen zij hoorden dat hun financier, een farmaceutische bedrijf, was overgenomen door een tabaksfabrikant.

In september 2021 ontdekten kinderarts in opleiding Wytse van den Bosch en kinderlongarts Harm Tiddens dat de farmaceut Vectura, waar Van den Bosch zijn promotieonderzoek naar een astma-medicijn mee deed, was overgenomen door Philip Morris International, een grote tabaksfabrikant. Dit leidde tot morele dilemma's, omdat Van den Bosch zich als arts verbonden voelde aan een industrie die mensen verslaafd maakt aan sigaretten. Hij maakte zich zorgen over de impact op zijn wetenschappelijke publicaties en beursaanvragen, aangezien samenwerking met de tabaksindustrie vaak leidt tot afwijzing van aanvragen.

Ondanks de overname en de boycot van Vectura door internationale longgezondheidsorganisaties, besloten Van den Bosch en Tiddens door te gaan met het onderzoek, omdat het onethisch zou zijn om de patiënten te benadelen door niet te publiceren. Ze benadrukken dat farmaceutische bedrijven, hoewel ook winstgedreven, een andere doelstelling hebben: het ontwikkelen van medicijnen om mensen beter te maken, in tegenstelling tot de tabaksindustrie.

De tabaksindustrie heeft nieuwe strategieën ontwikkeld om te overleven, waaronder de aankoop van farmaceutische bedrijven en het aanbieden van minder schadelijke nicotine-alternatieven. Onderzoekers hebben moeite om zich te distantiëren van deze invloed, en veel medische tijdschriften hebben onvoldoende beleid om onderzoek gefinancierd door tabaksbedrijven te weren.

Van den Bosch schreef een artikel over de ethische dilemma's die hij tegenkwam, dat uiteindelijk gepubliceerd werd, maar niet zonder moeite. Hij en Tiddens pleiten voor een zorgvuldige afweging van de waarde van onderzoek voor patiënten, ondanks de betrokkenheid van tabaksbedrijven. De discussie over het voorschrijven van medicijnen van bedrijven gelieerd aan de tabaksindustrie blijft voortduren, met de vraag waar de grens ligt en hoe dit de patiëntenzorg beïnvloedt. Van den Bosch maakt zich zorgen dat zijn associatie met de tabaksindustrie zijn carrière zal blijven beïnvloeden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid