uitgestalde sigarettenpakjes in tabaksverkooppunt

Het verkoopverbod van tabak zal volgens ING zorgen voor een grote omzetverschuiving van supermarkten naar tabaksspeciaalzaken en tankstations.

Door het verkoopverbod van tabak voor supermarkten dat vanaf 1 juli 2024 in zal gaan, wordt verwacht dat Nederlandse supermarkten dit kalenderjaar 1,7 miljard euro minder zullen omzetten. Tabaksspeciaalzaken en tankstations zullen in 2024 juist een flinke stijging zien in hun omzet.

ING heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het verbod op tabaksverkoop voor supermarkten op de toekomstige omzet van voedingswinkels. Hieruit is gebleken dat de omzet van supermarkten met 1,5 procent zal dalen door het verbod, wat volgens ING neer zal komen op 1,7 miljard euro omzetverlies in 2024 (3,2 miljard euro op jaarbasis). Tabakverkoop zorgde namelijk voor ongeveer 7 procent van de totale supermarktomzet. Dit omzetverlies zal vooral duidelijk worden in de tweede helft van 2024.

ING verwacht dat zo'n 35 procent van de tabaksomzet van supermarkten zal verschuiven naar tabaksspeciaalzaken. Hierdoor zal de omzet van voedingsspeciaalzaken (waar tabaksspeciaalzaken onder vallen volgens CBS-statistieken) stijgen met bijna 10 procent. Daarnaast zal de omzet van supermarkten verschuiven naar tankstations en buitenlandse winkels, wat volgens ING zal leiden tot een stijging in omzet van tabaksverkoop voor tankstations van bijna 55 procent. De verwachting is dat ongeveer 10 procent van de tabaksomzet voor supermarkten door het verbod in het buitenland zal worden uitgegeven of zal verdwijnen als gevolg van het beleid van de rijksoverheid. Het verbod op tabaksverkoop in supermarkten leidt zo dus vooral tot een verschuiving van de verkoop.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid