Bushalte Utrecht

Hoewel het rookverbod bij bushaltes in Utrecht vaak goed gaat, wordt het niet altijd nageleefd, aldus wethouder Eelco Eerenberg.

Mensen spreken elkaar niet altijd aan op het overtreden van het verbod. Sinds januari 2022 is roken verboden bij de haltes, maar enkele partijen waaronder GroenLinks en Partij voor de Dieren zetten vraagtekens bij de effectiviteit van het beleid.

De gemeente handhaaft informeel: er wordt niet beboet, maar mensen worden aangespoord elkaar aan te spreken. Dit werkt volgens wethouder Eerenberg vaak goed, maar niet altijd, wat ervoor zorgt dat de haltes nog niet volledig rookvrij zijn. Strengere controles zijn niet gepland, maar de vervoerders worden gevraagd vaker mensen aan te spreken. In speciale peukenbakken om  vervuiling tegen te gaan ziet Eerenberg geen oplossing, gezien deze mogelijk een uitnodigende werking hebben. Wel worden er meer opruimacties bij haltes georganiseerd. Ook wil de gemeente vanaf het volgende terrasseizoen fors inzetten op rookvrije terrassen, met een oproep aan horeca-ondernemers om actie te ondernemen.

Meldpunt
Word lid