meldpunt
word lid

Vandaag hebben de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Astma Fonds en het ministerie van VWS een intentieverklaring tabaksontmoedigingsbeleid getekend.

Hiermee spreken zij de intentie uit om het tabaksontmoedigingsbeleid gezamenlijk te versterken en voort te zetten.

Naar verwachting kan eind dit jaar een Nationaal Plan Tabaksontmoediging worden gepresenteerd, dat moet leiden tot een verdere daling van het aantal rokers en beperking van overlast van tabaksrook in Nederland.

Succesvol beleid

Er zijn de afgelopen decennia belangrijke stappen gezet om het roken te ontmoedigen. Het percentage rokers daalde daardoor van 53% in 1975 naar 28% in 2004. De inwerkingtreding van de gewijzigde Tabakswet - waaronder rookverboden bij personenvervoer en op de werkplek -, de verhoging van de accijns op tabaksproducten en grootschalige voorlichtingscampagnes hebben hier voor een belangrijk deel aan bijgedragen.

Verdere daling mogelijk

Ondanks de successen van de afgelopen jaren is roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Jaarlijks sterven ruim 20.000 Nederlanders aan aandoeningen die aan roken gerelateerd zijn, waaronder longkanker, COPD en hart- en vaatziekten. Dat is bijna veertig procent van de totale sterfte aan deze aandoeningen. Nederland scoort in internationaal verband redelijk als het gaat om de inzet op het tabaksontmoedigingsbeleid en de reductie van het percentage rokers. Ervaringen in het buitenland leren echter dat een verdere daling van het percentage rokers mogelijk is. De Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zien in hun samenwerking op het gebied van tabaksontmoediging een belangrijk instrument voor het terugdringen van gezondheidsschade door roken. STIVORO zal hierbij een centrale rol spelen als kennis- en expertisecentrum, dienst- en hulpverlener en voorlichter.

Bron: Stivoro

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid