Minister Hoogervorst van volksgezondheid heeft de hulp van de Amerikaanse klokkenluider Jeffrey Wigand ingeroepen in een rechtszaak van de tabaksindustrie tegen de staat.

Wigand, een wetenschapper die jarenlang werkte voor het Amerikaanse dochterbedrijf van British American Tobacco, stond eind jaren 1998 model voor de hoofdrol van de Amerikaanse speelfilm 'The Insider'. De film behandelde de manier waarop de tabaksindustrie de gezondheidsrisico's van roken onder de tafel probeerde te houden.

Dr. Wigand stapte bij BAT op toen hij ontdekte dat het bedrijf de smaakstof coumarin bleef gebruiken, hoewel de fabrikant wist dat de stof kankerverwekkende eigenschappen had.

Wigand schreef op verzoek van het ministerie van volksgezondheid een verklaring over de noodzaak van volledige openbaarmaking van toevoegingen aan tabak. De industrie weigert de gegevens tot in detail te verstrekken.Zij beschouwt dit als bedrijfsgeheim.Volgens de Amerikaanse wetenschapper heeft de tabaksindustrie grote belangen om toevoegingen geheim te houden, omdat daaruit zal blijken dat de fabrikanten stoffen gebruiken die de afhankelijkheid van rokers vergroten.
De industrie-advocaten deden de verklaring van Wigand gisteren af als 'onzin'.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid