meldpunt
word lid
3 jongeren bij een rookvrije bushalte in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland wil als eerste land ter wereld in 2040 volledig rookvrij zijn. Om dat te bereiken heeft het kabinet een nieuw wetsvoorstel bij het parlement ingediend.

Het wetsontwerp wordt nu al het meest veelomvattende genoemd in de zogeheten eindstrijd tegen tabak. We hebben een half jaar geleden nog het nieuws gezien dat Nieuw-Zeeland plannen had om tabaksverkoop aan kinderen van 14 jaar en ouder te verbieden vanaf 2025, maar de nieuwe plannen gaan nog veel verder.

Het ingediende wetsvoorstel beoogt drie dingen te bereiken:

  • Niemand die na 1 januari 2009 is geboren zal nog legaal tabak kunnen kopen.
  • Het aantal verkooppunten wordt drastisch verminderd. Ongeveer 95% van de huidige verkooppunten vervalt.
  • De nicotinegehaltes in sigaretten worden teruggebracht tot het niveau waarop de nicotine niet langer verslavend is. Het wordt dus een stuk eenvoudiger om te stoppen met roken.

De kans dat dit wetsvoorstel wordt aangenomen is groot.

Een van de bijzondere aspecten is dat de Maori-minderheid in het land vanaf het begin betrokken is geweest bij dit nieuwe beleid. Onder Maori is het tabaksgebruik tot nu toe gemiddeld hoger dan onder de rest van de Nieuw-Zeelandse bevolking. Door de leiders van de Maori-gemeenschap nadrukkelijk te betrekken bij de plannen is de hoop groot dat de plannen doorgang vinden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid