Douaneambtenaar met partij gesmokkelde tabak

Het is vrijwel niet bekend, maar Montenegro is naast EU-kandidaatlid ook het centrum van tabakssmokkel in Europa. Ze wil zelfs de smokkelsigaretten zelf gaan verkopen.

Montenegro is, zo blijkt uit Italiaans onderzoek in 2008, al sinds de jaren 90 de spil in de Europese tabakssmokkel. De tabak wordt ingevoerd en in nepverpakkingen vindt het spul zijn weg in Europa. Er zijn zelfs pakhuizen in een havenstad die speciaal voor de smokkel bedoeld zijn, en de regering knijpt dus ook al jaren een oogje toe. Dat wordt door de EU al sindsdien gedoogd om politieke redenen. Als er al eens een lading in beslag wordt genomen, wordt deze vernietigd.

Drijvende kracht achter dit alles is de huidige president van Montenegro, Milo Djukanovic. Hij is al jaren de sterke man van het land en dus nu president. Nu stelt zijn minister van Financiën voor de wel in beslag genomen tabakswaar dan maar zelf te gaan verkopen, zodat het land er financieel zelf beter van wordt.

De regering weet uiteraard dat hier in Europees verband veel kritiek op zal komen, maar geeft aan dat het land zich daar weinig van zal aantrekken.

Bron: Trouw

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid