Meldpunt
Word lid

In VARA TV-GIDS voor komende week besteedt Paul Witteman zijn wekelijkse column aan het onderwerp roken:

Aan kleine dingen kun je zien dat het kabinet van al die duizelingwekkende plannen die in honderd dagen zijn uitgebroed ook echt iets wil realiseren. Een rookverbod in de horeca. Ik geef toe, het is iets heel anders dan de CO2 uitstoot een halt toeroepen of bijdragen aan de opbouw in Afghanistan, maar het is wel een plannetje dat in tegenstelling tot al die andere voornemens een kans van slagen heeft. De horeca-ondernemers sputteren nog wat tegen, maar ze weten dat ze een achterhoedegevecht leveren.

Nu het schoolplein nog. Het moet leerlingen en leraren verboden worden te roken in en om school. De besturenraad, waarin 2250 onderwijsinstellingen zijn vertegenwoordigd, heeft dat voorgesteld omdat de meeste rokers op school zijn begonnen met wat later een dodelijke verslaving zou blijken. Het zou minister Klink (Volksgezondheid) en Plasterk (Onderwijs) sieren als ze dit idee overnemen.

In het algemeen is het voor de overheid niet slim een maatregel te nemen die makkelijk kan worden ontdoken (achter een boom roken) en waarop onduidelijke sancties staan (een reprimande), maar in het belang van de volksgezondheid moet hiervoor een uitzondering worden gemaakt. Bij een goede vriend van mij is onlangs longkanker geconstateerd. De dokter die de diagnose moest stellen informeerde of zijn patiënt rookte. Al twintig jaar niet meer, sprak hij met gepaste trots. En voor die tijd, wilde de arts weten. Twintig jaar wel. De dokter zette een kruisje achter het vakje "roker".

Natuurlijk zijn er weer de belangenorganisaties die bij elke maatregel protesteren tegen wat zij noemen 'uit de hand gelopen overheidsbemoeienis'. Het woord betutteling valt dan snel. Hun reacties beginnen steevast met het zinnetje dat 'volwassen mensen het zelf wel uitmaken' en dan volgt nog een hoop onzin die de onbegrijpelijke werkelijkheid wil verdoezelen dat mensen zich doodroken en de overheid aan de kant staat toe te kijken. Werkgelegenheid, belastingopbrengsten, individuele vrijheid en zo. Natuurlijk, drinken is gevaarlijk, te veel eten is gevaarlijk, hard autorijden is gevaarlijk. Dat moet allemaal worden bestreden, maar laten we ermee beginnen de grootste vijand, de sigaret, uit de buurt van de jeugd te houden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid