Rookvrij Prijs

Al vanaf 1974 reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor een rookvrije samenleving. In het begin gebruikten we de titel "Niet-roker van het jaar", nu spreken we van de Rookvrij Prijs. Voorstellen kunnen worden ingediend via Meldpunt, in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het voorjaar wordt een keuze gemaakt uit de aangemelde kandidaten.

Vandaag 31 mei is het "Wereld Niet Roken Dag". Voor Clean Air Nederland traditioneel de dag om een persoon of organisatie in het zonnetje te zetten die zich heeft ingezet om Nederland een stukje meer rookvrij te krijgen. Dit jaar hebben we uit vier kandidaten overtuigend gekozen voor Hester Zitvast.

Hester is een freelance tekstschrijver die afgelopen jaar diverse malen geschreven heeft over de rookoverlast in pretparken. Mede dankzij deze artikelen is een publieke discussie ontstaan waarbij uiteindelijk alle Nederlandse pretparken een rookverbod voor de wachtrijen hebben ingesteld.

De Rookvrij Prijs (voorheen Niet-roker van het Jaar) werd in 1974 voor het eerst uitgereikt. Anne Vondeling, destijds voorzitter van de Tweede Kamer, viel die eer te beurt. Andere bekende prijswinnaars waren Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Joke de Kruijf, Rob de Nijs, René Mioch, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Erica Terpstra, Gerard Spong en Ab Klink. In 2009 werd de prijs uitgereikt aan de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker.

De ‘Niet-roker van het Jaar 2011’ was Johan Veenstra, rector van het Comenius College uit Hilversum als één van de eersten die het schoolplein rookvrij maakte. In 2012 ging de eer naar de Tilburgse horecaondernemer Rob Michielsen voor zijn inzet voor een rookvrije horeca. In 2013 kreeg Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, de aanmoedigingsprijs voor haar initiatieven op dit gebied. Vorig jaar kreeg horeca "De rede van Dronten" de prijs voor het eerste volledig rookvrije terras.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid