In de Zwitserse hoofdstad Zürich heeft de lokale woningbouwvereniging twee appartementengebouwen gerenoveerd. Het gaat om twee blokken. Het ene wordt nu alleen verhuurd aan niet-rokers.

In het huurcontract is een specifieke bepaling opgenomen dat er nergens in het gebouw mag worden gerookt - zelfs niet op de balkons, in het trappenhuis of in de garage.

Het gaat om 40 appartementen. In totaal zijn 90 appartementen gerenoveerd. Het is voor Zwitserland de eerste keer dat een woningbouwvereniging alleen niet-rokers toelaat in een project.

De directeur van de woningbouwvereniging meldt dat de inschrijflijst voor het rookvrije blok maar liefst drie keer overtekend was. De bedoeling is niet om rokers te discrimineren. In het verleden waren er wel regelmatig conflicten tussen niet-rokers en rokers. Het rookvrije appartementengebouw is een nieuwe benadering om dit probleem op te lossen.

Huurders tekenen niet alleen het contract met de bepaling dat nergens gerookt mag worden, maar ze gaan ook akkoord met de bepaling dat het contract eenzijdig kan worden opgezegd als er wel gerookt blijkt te worden.

Uit een enquete bij het zwitserse artikel blijkt dat 61% van de bevolking blij is met de keuze voor rookvrije appartementen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid