Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. Een dag waarop rokers wereldwijd worden uitgedaagd om ten minste één dag niet te roken.

Jaarlijks overlijden wereldwijd 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Dat betekent dat er elke 6 seconden iemand sterft door tabaksgebruik. In Nederland gaat het jaarlijks om circa 20.000 mensen.

Stoppen met roken: slechts 5 procent slaagt

Het is al decennia lang bekend hoe slecht roken is voor de gezondheid. Toch rookt nog steeds bijna een op de vier Nederlanders. Elk jaar ondernemen veel rokers een stoppoging; slechts 5 procent slaagt erin om het roken definitief af te zweren.

Het geeft eens te meer aan hoe verslavend roken is. Eenmaal verslingerd aan de sigaret, lukt het de meeste rokers niet meer om er vanaf te komen. Bijna de helft van de rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen ervan.

Thema voor 2016: plain packaging

Elk jaar kiest de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een thema voor deze dag. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op de pakjes zonder bedrijfslogo, waar alleen het merk in identieke lettertypes is gedrukt. Australië was het eerste land dat deze pakjes verplicht stelde, daarna volgden Engeland en Ierland. Meer landen hebben de wetswijziging in voorbereiding.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid