Vapen; een geplande trend

Ondanks de schadelijke effecten op de hersenontwikkeling en DNA, wordt vapen steeds populairder onder jongeren dankzij uitgekiende maar medogenloze marketing.

Deze trend wordt deels toegeschreven aan de strategie van de tabaksindustrie, die vapen aantrekkelijk maakt door marketing en productontwerp.

Jongeren beschouwen vapen vaak als ontspannend, hoewel ze zich bewust zijn van de gezondheidsrisico’s. Onderzoek toont aan dat sommige vapes giftige stoffen zoals lood, nikkel en formaldehyde bevatten, naast de hoge concentraties nicotine, wat leidt tot verslaving en schadelijke effecten op hart en hersenen. Nicotine in vapes kan leiden tot acute vergiftiging en langdurige schade, vooral bij jongeren wiens hersenen nog in ontwikkeling zijn. Nicotine maakt hen ook snel verslaafd, wat vaak verward wordt met ADHD-symptomen.

Ondanks de campagne voor een rookvrije generatie, is vapen populair geworden door de slimme marketing van de tabaksindustrie. Vooral sociale media spelen hierbij een grote rol. Jongeren kunnen vapes gemakkelijk online of in winkels kopen, ondanks leeftijdsbeperkingen.

Internationale en Nederlandse regelgeving probeert de verkoop van vapes te beperken. Nederland heeft een verbod op smaakjes in vapes ingevoerd en overweegt een verbod op wegwerpvapes. Er zijn echter zorgen over de handhaving van deze regels, en critici pleiten voor strengere maatregelen, zoals een totaalverbod of verkoop op recept.

De invloed van de tabakslobby op wetgeving is zorgwekkend. Lobbyisten hebben bijvoorbeeld invloed uitgeoefend om de verkoop van e-sigaretten zonder recept mogelijk te maken. Hierdoor konden vapes zich ontwikkelen tot de kleurrijke, smaakvolle producten die jongeren aantrekken. Deze producten zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te verkrijgen dan traditionele sigaretten.

Artsen en onderzoekers pleiten voor meer voorlichting en strengere regulering om de gezondheid van jongeren te beschermen. Ze benadrukken het belang van ouderlijke begeleiding en dialoog over de risico’s van vapen en roken.

Meldpunt
Word lid