Prof. dr. J. Teijink is als vaatchirurg werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Philip Morris opent een nieuwe gifwinkel op de Kleine Berg in Eindhoven, waar het zijn nieuwste product gaat verkopen; de IQOS, sigaretten, waarbij tabak niet wordt verbrand maar gesmolten (ED 2 maart). Veel minder gevaarlijk volgens Philip Morris dan de gewone sigaret, bewijs ervoor levert het bedrijf niet.

Na een klaagzang van directeur Peter van den Driest van Philip Morris over tegenwerking van de Nederlandse overheid, boden CAN (Clean Air Nederland) en het Trimbos Instituut weerwerk. Er bleef geen spaan heel van de claim dat het om een bijna 'gezonde sigaret' gaat. Ik wil nog wat aanvullende informatie verschaffen. Gewoon, om rokers en niet-rokers goed te informeren.

Verslavend

'Philip Morris erkent wel dat de nicotine die de IQOS-roker binnenkrijgt verslavend is'. De tabaksindustrie beoogt verslaving aan nicotine, daar verdient ze haar centjes mee. Als daar vervolgens een sigaret (met 673 additieven en 70 kankerverwekkende stoffen) omheen gebouwd wordt, is dat ondergeschikt aan het doel: nicotineverslaving in de samenleving persen om de kassa rinkelend te houden.

'Maar nicotine is niet de primaire oorzaak van rookgerelateerde ziekten', stelt Van den Driest. Dat denk ik dus wel! Het is de nicotine die tot verslaving leidt en die zo verslavend is dat de 'rook- en of dampgerelateerde' kankerverwekkende stoffen door de roker 'voor lief' worden genomen.

'Volgens Philip Morris krijgt de gebruiker met de iQOS negentig procent minder schadelijke stoffen binnen dan bij een brandende sigaret'. Een claim die wetenschappelijk niet onderbouwd is. PMI beweert maar wat. Alsof je niet van de dertiende verdieping, maar van de negende naar beneden valt en daar blij van moet worden.

Kans

'Rookloze producten, waarvan de verminderde schadelijkheid is vastgesteld, bieden een enorme kans voor de volksgezondheid', betoogde Van den Driest. Dan heeft deze tabaksdirecteur iets gemist in de media: Een expert-panel van de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) is van mening dat Philip Morris niet mag claimen dat haar product IQOS het risico op ziektes reduceert in vergelijking tot het roken van 'gewone' sigaretten. Het aandeel Philip Morris kreeg na het bekendmaken van het FDA-standpunt een flinke klap. De experts kwamen op basis van onderzoeksmateriaal van Philip Morris unaniem tot de conclusie dat er geen bewijs is dat de IQOS minder schadelijk is dan gewone sigaretten. De claim van de tabaksboeven heeft dus een hoog 'wij van wc-eend'-gehalte.

Lieve mensen van Eindhoven e.o., bezoekers van de Kleine Berg, negeer deze tijdelijke zwarte vlek in onze mooie stad. Maar liefst 80 procent van de rokers zou graag stoppen, maar komt er niet vanaf juist door die nicotine, die net zo verslavend is als heroïne of cocaïne. Laten we de rokers helpen om van deze verslaving af te komen. Zij doen niets fout, hebben geen schuld. Zij zijn slachtoffers van een geslepen industrie die letterlijk over lijken en lijden gaat. Laten we er voor zorgen dat geen nieuwe beschadigde generatie ontstaat. Hier wil ik de directeur corporate affairs van Philip Morris nog één keer citeren: 'Het zou onverantwoordelijk zijn om als overheid de ogen hiervoor te sluiten'.

Bovenstaande tekst verscheen vandaag als column in het Eindhovens Dagblad. Prof Teijink gaf ons toestemming voor overname.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid