Op 27 augustus 2024 verscheen het boek 'Stoppen met vapen' van Sylvia Heddema en Noor Rikkers. Een praktische gids met veel informatie en tips om te stoppen met vapen.
Hoe komt het dat je kind gaat vapen? Hoe kun je als ouder of verzorger ondersteunen bij het stoppen? En wat doe je als vapen een verslaving wordt?
Vapen, of een e-sigaret gebruiken, lijkt misschien onschuldig, maar is dat zeker niet. Veel vapes bevatten de verslavende stof nicotine. Vaak zelfs meer dan een pak sigaretten. Nicotine verstoort de hersenontwikkeling bij tieners en jongvolwassenen, met kans op blijvende schade en mentale problemen. In het boek Stoppen met vapen (zowel paperback als e-book) delen de twee experts alles wat je over vapen moet weten en bieden ze een stappenplan om je kind te helpen met stoppen.
Vapen gebeurt steeds vaker en steeds vroeger. In 2023 heeft 9 procent van de 2e en 4e klassen van het voortgezet onderwijs in de afgelopen week gevaped, tegen 2 procent in 2019. Al 8 procent van de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool heeft in 2023 een vape gebruikt!
Als ouder is het niet gemakkelijk hoe je hier mee om moet gaan. Wat doe je als je plotseling een vape vindt of als je merkt dat je kind vapet? ‘Niet boos worden’ zeggen Noor Rikkers, kinderlongarts en Sylvia Heddema, stoppen-met-rokencoach in boek “Stoppen met vapen, zo help je je kind”. Bewaar de boosheid voor de tabaksindustrie die jouw tiener verleidt met kleurtjes, smaakjes en influencers via social media.
Wat je wel moet doen is jezelf goed informeren over alles wat met de vape te maken heeft. Dat kan via dit boek of op betrouwbare websites als die van Trimbos-instituut, RIVM of #artsenslaanalarm. Bedenk wat jullie regels in huis zijn ten aanzien van vapen. Ga vervolgens het gesprek aan met je tiener en gebruik daarin vooral ‘wat en hoe’ vragen. Ben oprecht nieuwsgierig naar wat jouw kind weet over vapen (dat is wellicht meer dan je denkt) en praat vooral vanuit de ik-boodschap als je je zorg en kennis wil overbrengen. Bepaal als gezin wat de afspraken zijn ten aanzien van vapen en wat er gebeurt als iemand zich daar niet aan houdt. Maak concrete afspraken en blijf daarover in contact met je kind, ook als (het lijkt alsof) het goed gaat.
Is je kind echt verslaafd (en als je dagelijks vapet is de kans heel klein dat je dat niet bent) dan biedt het boek een plan om te stoppen met vapen. Lukt het daarmee niet, dan is een stoppen-met-rokencoach die naast coaching ook nicotine-vervangende therapie kan voorschrijven de volgende stap.
En onderschat je rol als ouder niet: je kind vindt jouw mening belangrijker dan je denkt!