Verbod rookruimtes toegewezen, Clean Air Nederland wint rechtszaak

"Rookruimtes vallen onder het rookverbod in de horeca", dat is de uitspraak van het hof 13 februari 2018 in het hoger beroep van Clean Air Nederland tegen de Nederlandse staat op 14 december 2017. In juni 2016 diende de eerste zitting voor de rechtbank, helaas werd onze eis toen afgewezen.

We zijn tevreden met deze uitspraak en de motivering. In een eerdere rechtzaak oordeelde de Hoge Raad op 10 oktober 2014 dat het rookverbod voor de gehele horeca geldt en dat er geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Vandaag is deze lijn doorgetrokken naar de rookruimtes.

Zowel Clean Air Nederland als de Staat streven naar een rookvrije samenleving en hebben beide het doel om tabaksgebruik zoveel mogelijk te ontmoedigen. Rookruimtes horen daarin niet thuis dus het is voor alle partijen een stap in de goede richting.

Motivering

Het Gerechtshof Den Haag heeft in zijn arrest van 13 februari jl. geoordeeld dat het maken van een uitzondering op het rookverbod voor rookruimten in de horeca in strijd is met het WHO Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging.

Clean Air Nederland (CAN), bijgestaan door TK, is de procedure tegen de Staat in 2015 gestart. De Rechtbank Den Haag wees de vordering in 2016 in eerste aanleg af. In hoger beroep oordeelt het Hof alsnog dat rookruimten, net zo goed als de rest van de horeca-inrichting, moeten worden aangemerkt als ‘indoor public places’. Het WHO Kaderverdrag verplicht de aangesloten landen om te voorzien in wetgeving die mensen beschermt tegen iedere vorm van blootstelling aan tabaksrook in dergelijke publiektoegankelijke ruimten in gebouwen. Het feit dat niet-rokers ervoor kunnen kiezen om de rookruimte niet te betreden, maakt dat niet anders. Het gaat dan ook niet zo zeer om het beschermen van niet-rokers, als wel om het ontmoedigen van tabaksgebruik in zijn algemeenheid. Zo lang er rookruimten zijn, zullen bezoekers van de horeca verleid worden om te roken.

Het kabinet steunt overigens, zo blijkt onder andere uit het regeerakkoord, de doelstelling om te komen tot een rookvrije generatie en tabaksgebruik te ontmoedigen (www.rijksoverheid.nl). In dat verband verbaast het dat de Staat heeft aangevoerd dat het noodzakelijk is om (voorlopig) rookruimten toe te staan en het rookverbod geleidelijk in te voeren. Het Hof oordeelt dat de Staat niet concreet heeft gemaakt hoeveel tijd nog nodig zou zijn om de rookruimten af te schaffen. Het rookverbod in de horeca is inmiddels al weer tien jaar van kracht. De regering heeft al geruime tijd de gelegenheid gehad om de uitzondering voor rookruimten te laten vervallen.

De Staat kan binnen drie maanden in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Het arrest is niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Als de Staat in cassatie gaat, dan zal voorlopig nog geen beroep gedaan kunnen worden op de onverbindendheid van de uitzondering voor rookruimten. Dat neemt niet weg dat horecaondernemers er rekening mee moeten houden dat de uitzondering voor rookruimten binnen afzienbare tijd definitief zal worden afgeschaft.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid